Снимка: БГНЕС
Ситуацията с коронавируса в Китай вече е спокойна и не се наблюдава втора вълна. Според официалната статистика в страната има десетки случаи, но те са малко на фона на многобройното население. 
 
Това каза в ефира на bTV Цън Цон, председател на Съвета за икономически и дипломатически отношения с Китай. 
 
В момента се разработват няколко вида ваксини, които се дават първо на медицинските лица и държавните служители. 
 
"Ваксините се правят от три китайски компании, като те са предназначени за целия свят, ако някой иска да ги закупи. Четири от ваксините са в последен стадий на тестване върху хора. Властите обаче твърдят, че те са подходящи за спешна нужда", обясни Цън Цон.
 
В Китай вече има над 1 милион души, които са ваксинирани срещу COVID-19.
 
По думите на Цън Цон дисциплината и сериозното отношение към разпространението на зарата е това, което е помогнало на азиатските страни да успеят да овладеят безконтролното разпространение.
 
"В западните страни хората нямат доверие в управляващите и за тях голям проблем е носенето на маски. В азиатските страни всеки носи маска и преди коронавируса и за тях това отношение е странно. Това е основната разлика", допълни Цън Цон. 
 
Той обясни, че кризата от COVID-19 се е отразила негативно и върху китайската икономика. Предприетите мерки в страната са финансово подпомагане на големи държавни компании, за да може техните служители да запазят работните места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase