Снимка: БГНЕС

Тестовете за откриване на коронавируса не са напълно безгрешни. Понякога те дават фалшиво-отрицателен резултат, при който според тестът лицето не е болно, но всъщност то е преносител на коронавируса. Тези фалшиви резултати могат да лишат хората от лечение и да ги насърчат да продължат да се срещат със свои близки и приятели, разнасяйки заразата. Но фалшивите негативни тестове не са единствените грешки, причиняващи проблем с коронавирусната диагностика. Фалшивите положителни резултати, които неправилно идентифицират здрав човек като заразен от вируса, също могат да имат сериозни последици.

Въпреки че фалшиво-положителните резултати могат на пръв поглед изглеждат сравнително безобидни в сравнение с фалшиво-отрицателните тестове "те могат да навредят на хората", казва д-р Бенджамин Мазер, патолог и експерт по диагностика от университета Джон Хопкинс. Фалшивите положителни резултати обикновено са много редки, но всеки тест може да бъде компрометиран от замърсяване, неправилно боравене или технически проблем, което кара устройството да открие коронавируса там, където всъщност го няма.

Някои бързи тестове, които не се нуждаят от сложно лабораторно оборудване и могат да дадат резултати за по-малко от час, често дават голям брой фалшиво-положителни резултати, особено когато се използват за скрининг на хора без симптоми. Дори лабораторни тестове, които разчитат на много надеждна техника, наречена полимеразна верижна реакция, или P.C.R., връщат случайни фалшиви положителни резултати.

Ненужна изолация

Положителният резултат от теста за коронавирус създава редица проблеми и последствия. Хората, които имат положителен тест, трябва незабавно да се изолират за поне 10 дни. Това са 10 дни, прекарани далеч от приятели и семейство или 10 дни изгубени в училище или на работа..

"Множеството виртуални платформи могат да улеснят този преход за някои хора", казва д-р Мазер. Ала за хора, чиято работа може да се извършва само на място или които нямат финансов буфер, "това може да се окаже голям проблем", "Те могат да загубят заплатата си или дори работата си", допълва той.

Хората, които полагат грижи, също могат да се окажат в несигурно положение поради фалшиви позитивни резултати, които биха могли да ги принудят да се отделят от децата си, по-възрастни членове на семейството или други уязвими контакти. Ако трябва да друг човек да заеме мястото им, рисковете от излагане на вируса могат да се увеличат за всички замесени.

А за местата с ограничено пространство, поставянето на човек в ненужна изолация може да измести оборудване, медицински грижи и дори последващи тестове далеч от някой, който може да има истниска нужда от тези ресурси.

Нови огнища

При определени обстоятелства фалшиво-положителният резултат може да породи нови случаи на коронавирус. Пренаселените съоръжения, като домове за възрастни хора, затвори или болници, изолират хората, които са дали положителни проби за COVID-19, в други отделения.  В най-лошия случай, "ако някой от тези хора всъщност не е позитивен, грешката може да го изпратим на смърт", казва д-р Валери Фицуг, патолог от университета Рутгерс, пред The Washington Post.

В началото на октомври служители в Невада разпоредиха домовете за възрастни хора в щата да спрат използването на два бързи теста за коронавирус до по-нататъшно известие, позовавайки се на опасения относно точността им. (Близо 40% от известните смъртни случаи на COVID19 в страната идват от домове за възрастни хора, според анализ на The New York Times.) Според директивата е разкрита поредица от фалшиво-позитивни тестове, коино са поставили под риск незаразени жители на домовете да бъдат поставени в едни и същи стаи със заразени хора, което дава на коронавируса повече възможност за разпространение.

Подобен сценарий "може да доведе до нанасяне на вреда на населението, за което работим толкова усилено, за да го защитим", отбелязват длъжностните лица в последваща директива. Под натиска на федералното правителство служители на Невада отмениха забраната за бързо тестване на 9 октомври.

Пропуснато или неподходящо лечение

Фалшивите положителни резултати също могат да бъдат катастрофални от гледна точка на лечението, каза Линой Самуел, клиничен микробиолог от здравната система на Хенри Форд в Детройт. Хората с грип или COVID-19 например често показват подобни симптоми, но могат да бъдат тествани само за един от тях. Ако пациентът получи неправилна диагноза COVID-19, това лице може да бъде лишено от лечение, което би могло да облекчи заболяването му, или да му бъде предоставена скъпа терапия, която не би имала ефект.

"Това определено е цена, която плащате", казва д-р Самуел.

Фалшиво чувство за сигурност

Предполага се, че повечето хора, които са се преборили коронавируса, развиват имунитет срещу него. Учените не знаят колко дълго трае този имунитет или как варира от човек на човек, но според C.D.C. е малко вероятно човек да се зарази повторно в рамките на 90 дни. Хората, които нямат симптоми в този времеви прозорец, не трябва да бъдат тествани отново, каза агенцията.

"Това може да бъде полезен съвет за хора, които действително са се разболели от коронавирус. Но хората, които са получили фалшиво-положителен резултат ще си мислят, че имат имунитет срещу вируса", казва Саскиа Попеску, експерт по превенция на инфекциите в университета Джордж Мейсън. Ако тези хора никога не са се сблъсквали с вируса, те ще са също толкова уязвими, както преди - ако не и повече, ако решат да се откажат от маските или физическата дистанция.

Неоправдан стрес

"Тъй като много от дългосрочните последици от коронавирусните инфекции са неизвестни, един положителен резултат може разбираемо да повлияе емоционално на човек", казва д-р Фицуг. "Чувате тази новина и първото нещо, което си мислите, е "може да умра", каза тя.

Д-р Мазер отбелязва, че фалшивите положителни резултати при вероятно ще предизвикат едни и същи стресови реакции, както когато други видове клинични изследвания, като мамографии, които търсят признаци на рак на гърдата, дават неверни резултати. "Виждаме безпокойството, разочарованието", казва той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase