Снимка: БГНЕС

Световната икономика влиза в рецесия заради епидемията от коронавирус. Влиянието на COVID-19 върху икономиката вече се усеща в световен мащаб – на фондовите пазари се борят алчността срещу страха, но сега има резки колебания, заяви бившият финансов министър от НДСВ Милен Велчев пред bTV.

По думите му в понеделник Нюйоркската фондова борса е отчела спад със 7%, а вчера се е качила с 5%. Той добави, че такива колебания са безпрецедентни и очаква подобни спадове да продължат. 

Още по темата
"Преди една година активно се говореше за световна рецесия, а в крайна сметка тези очаквания сякаш бяха загърбени. Коронавирусът е основната причина за случващото се. Фактът, че от над 10 г. не сме имали рецесия в световен мащаб, говори, че поводът е коронавирусът“, каза Велчев.

Той прогнозира, че световните икономики ще бъдат в рецесия през първото полугодие, а производството ще спадне.

Глобалното производство в почти всички стоки са разпръснати в цял свят, но то силно се влияе когато има срив на произвоството в Китай, защото така не се доставят части за производство в други страни и това пречи на икономиката на останалите държави, обясни Велчев.

"Въпросът е колко време ще отнеме това явление. Рядко правителствата са виновни за икономическите кризи, те са естествено явление. В случая главният виновник е коронавирусът. Нещата започват с Китай, защото страната се явява работилница на света, глобалното производство на почти всички стоки идва оттам“, коментира Велчев.

Според него, за да се смекчи ефектът на рецесията може да се разчита само на фискалната политика, тоест харченето на повече пари от страна на правителствата. Световната банка няма как да сваля лихвения процент повече, защото лихвите вече са много ниски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase