Снимка: Reuters

Идеята на подаръците е да бъдат изненада, но оказа се, всеки четвърти британец рови като луд из къщата си, само и само да открие какъв подарък му е подготвил любимия човек, съобщава "Дейли експрес", като се позовава на проучване, направено във Великобритания.

Допитването на сайт за онлайн пазаруване сред 2000 души разкрива, че близо една четвърт от британците - 22 процента, са тършували на всевъзможни места в опит да открият коледните си подаръци. И все пак е имало защо - мисията на 87 процента от тях е била успешна.

Любопитните са стигали до неподозирани висоти в търсене на "празничната плячка" - 43 процента споделят, че са преровили абсолютно всички чекмеджета в къщата. За да не бъде разкрита предколедната им дейност, 31 процента от анкетираните са опаковали отново подаръците, след като са ги открили и разопаковали.

Някои търсачи са разчитали и на помощта на технологиите, за да "проследят" коледните подаръци - 13 процента са проверявали историята на търсенията в интернет, пет процента са чели текстовите съобщения, имейлите или чатовете на близките си, а други пет процента са надничали в банковите им сметки.

Заобиколени от толкова шпиони, за хората става все по-трудно да крият подаръците. Над 50 процента от анкетираните споделят, че предпочитаното от тях място да държат подаръците до Коледа е гардеробът, 26 процента ги пъхат под леглото, а седем процента ги крият в чекмеджето с бельо, съобщава БТА.

Други предпочитат не толкова очевидни локации - кучешкото легло, коша за пране, багажника на автомобила и дори в плюшени играчки.

Едва ли за някого е изненада, че жените са по-любопитни, когато въпросът опира до подаръци - 27 процента от дамите тършуват предварително срещу 17 процента от мъжете. За сметка на това е по-малко вероятно представителките на нежния пол да бъдат заловени на "предколедното местопрестъпление".

Породеното от любопитство тършуване има и своята цена - 30 процента от анкетираните споделят, че им се е налагало да купуват допълнителни подаръци, след като са установили, че изненадите на близките им са по-скъпи от тези, които те им приготвили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase