Снимка БГНЕС, архив

Във Великобритания копие от първото издание на „Хари Потър и магьосническият камък“ на Дж. К. Роулинг, лежало 26 години в шкаф под стълбите, беше продадено на търг, съобщава Derbyshire Times.

Книгата беше продадена на 11 декември в Hansons Auctioneers в Дербишър за 55 100 паунда. В продължение на много години тя се пазила от 58-годишна жителка, която я купила през 1997 г. по време на пътуване със семейството си. В магазина детската книга се намирала в кошницата с намаления и се продавала само за 10 паунда.

„Купих си книга за Хари Потър, когато никой не знаеше за него или неговия автор. Пътувахме с кола в Шотландските планини. Имаше кафе-книжарница на един далечен полуостров в края на пътя”, разказва жената. Тя също така отбеляза, че е успяла да договори книгата за осем паунда, тъй като нямала външна обложка. По време на пътуването всяка вечер британката четяла приказка на децата си. По-късно книгата била прибрана в килер, където се съхранявала доскоро.

Книгата се съхранила в отлично състояние. Специалист от Hansons Auctioneers разкри, че това е много рядко първо издание с твърди корици на първия роман на Джоан Роулинг за Хари Потър. Бяха отпечатани общо 500 книги, 300 от тях бяха разпространени в библиотеките, а само 200 бяха пуснати в продажба.

В момента само 19 книги от тази серия са известни на колекционерите. Те бяха продадени на търгове за суми от 17 500 до 69 000 британски лири. По-рано беше съобщено, че библиотекарката Джанет Такуел решила да продаде първите издания на книги за Хари Потър с автографи на авторката. Жената получава подписите на Джоан Роулинг през 1999 г., когато работи като учителка и водила децата си на среща с писателката. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase