Иван Раденков в Забавното лятно четене. Снимка: Az.deteto.bg

След официалното откриване на кампанията "Забавното лятно четене" 2015 в Самоков, който миналата година бе отличен за "най-четящ" град, инициативата стартира и в София. Срещата с много деца – любители на книгите, се състоя в книжарница "Гринуич", а специален гост бе новият посланик на кампанията Иван Раденков, създателят на детектив Унки Марлюнки, неговия син Джони Марльони и три книжки за татковци – "Приключенията на Унки Марлюнки", "Унки пътешества в Космоса" и "Унки и великаните".

Неговото послание към децата бе: "Мили деца, четете каквото ви харесва, когато четем книжка с любопитство и интерес - със сигурност ще я разберем, ще ни хареса и ще искаме още".

За да подкрепят кампанията и децата на събитието бяха и детските автори Петя Кокудева, Юлия Спиридонова и Марин Бодаков.

По време на събитието децата участваха във викторина с въпроси от различни детски книжки, които бяха зададени от организаторите на "Забавното лятно четене". По този начин децата видяха истинска демонстрация на онлайн читателския дневник на Az-deteto.bg, разбраха как могат да се регистрират, да влязат в своя профил, да изберат конкретна книга и да отговорят на въпросите, свързани с нейното съдържание.

И тази година благодарение на всички деца бяха записани нови книги, които да бъдат добавени в библиотеката на сайта Аz-deteto.bg. Ученици и родители от София дадоха своята сериозна заявка за участие в "Забавното лятно четене" 2015 и всички се заканиха, че ще си върнат призовото място за "най-четящ град".

Ето какво сподели и друг посланик на кампанията, Юлия Спиридонова: "Аз имам най-тежката задача, да застана пред вас и да говоря на вашия език", каза тя и представи най-новата си книжка с картинки "Бъди ми приятел", която ни среща с приключенията на едно жабче.

Забавленията включваха и представление за деца "Цирк" на театър "Хора и кукли", което събра много малчугани и продължи с викторина с награди, въпроси и смях. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase