Валери Петров. Снимка: Булфото

Именитият поет, писател и преводач акад. Валери Петров и д-р Милен Врабевски, председател на фондацията "Българска памет", са българските лауреати на Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент (ЕП) за 2013 г., съобщи Информационното бюро на ЕП за България.

Номинациите са предложени от трима български евродепутати - Моника Панайотова (EНП), Антония Първанова (АЛДЕ) и Евгени Кирилов (С&Д).

Европейското жури под председателството на зам.-председателя на ЕП е Ани Подимата (С&Д,Гърция). То е одобрило предложението. От 2008 г. наградата се присъжда на граждани и организации, допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по-тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в ЕС.

През 2013 г. общо 43 лауреати от 21 държави членки ще получат почетния медал на наградата и ще бъдат поканени на съвместно събитие през октомврив Брюксел.

Националното жури е направило своя избор измежду три подадени първоначално кандидатури - на Валери Петров, чиято кандидатура е подадена от Ивайло Калфин (С&Д), на д-р Милен Врабевски, от името на д-р Андрей Ковачев и Преслав Борисов (EНП), и на Нина Николова - председател на фондацията "Нашите недоносени деца", номинирана от Мария Габриел (EНП).

След гласуването на националното жури на първо и второ място са класирани съответно Валери Петров и Милен Врабевски. От 2008 г. Наградата за европейски гражданин се присъжда на граждани и организации, допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по-тясната интеграция между гражданите на ЕСили за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в ЕС.

През 2012 г. Гражданската награда на ЕП бе присъдена на 37 души от държавите членки, сред които и Петър Петров, механик на кораба "Коста Конкордия", който помогна за спасяването на пътници и екипаж при потъването на кораба, се припомня още в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase