Снимка: Хермес

„Аз преди теб“ е романът на Джоджо Мойс, за който Опра Уинфри сподели, че е прочела на един дъх. У нас може да се намери по книжарниците от 25 януари.

Историята ни среща с 26-годишната Луиза Кларк, която е обикновено момиче, обичащо именно обикновения си живот. Лу живее със семейството си в малка къща в провинциално английско градче. Младата жена обожава работата си в местното кафене и ексцентричните дрехи. Тя е доволна от спокойния си живот, възнамерява да се омъжи за дългогодишния си приятел Патрик и да му роди куп деца.

Светът й се преобръща, когато неочаквано загубва работата си. Наред с безпаричието, безработицата я кара да се чувства безполезна. Лу полага неимоверни усилия да си намери нова работа, но няколко седмици във фабрика за обработка на пилета и верига за бързо хранене я довеждат до ръба на отчаянието. Затова, когато й предлагат да стане личен асистент на мъж с увреждания срещу добро заплащане, тя решава да опита.

33-годишният Уил Трейнър граби с пълни шепи от живота. Той обожава работата си, предизвикателствата и пътуванията, които непрекъснато му напомнят колко необятен е светът. Произшествие с мотор го приковава към инвалидна количка и превръща дните му в безрадостно съществуване.

Две години по-късно Уил няма представа, че Лу ще стане част от живота му. И двамата не подозират, че запознанството им ще ги промени.

Това е деветия роман на писателката Джоджо Мойс, който й носи късмет като е обявен за роман на годината.

Според самата авторка най-важното послание на романа е, човек да живее за мига и да се наслаждава на всеки един ден, все едно е последен. “Бих искала да призова читателите да опитват нови неща, които да ги въодушевяват и им напомнят колко разнообразен е животът. Да живеят смело, приемайки предизвикателствата, защото никога не знаем кога възможностите, които смятаме за неограничени, ще ни бъдат отнети”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase