Една от последните книги, издадени у нас "Връща ли се часовникът назад". Корица: Сиела

На 5 януари се навършиха 80 години от рождението на световноизвестния италиански писател, философ-семиотик и литературен критик Умберто Еко, съобщиха ИТАР-ТАСС и РИА "Новости".

На Апенините по този повод са организирани семинари, конференции и редица издателски акции. Влиятелният милански в. "Кориере дела сера" издава многотомната поредица от илюстровани книги "Великата история" под общата редакция и с предговор на Умберто Еко. Тези дни на пазара се появи 13-ият том, посветен накултурата на Древния Рим.

Самият Еко подарява нещо необичайно на почитателите си и това е нова версия на прочутия роман "Името на розата", съобщи в. "Кориере дела сера". Книгата е издадена през 1980 г. и веднага се превръща в бестселър. Тя е преведена на 44 езика и от нея са продадени повече от 30 милиона екземпляра.

Произведението донася на Умберто Еко престижната италианска литературна награда "Стрега". Книгата е включена в списъка на 100-те литературни шедьовъра на 20 век на френския в. "Монд".

Новата редактирана и коригирана версия на "Името на розата" се издава от италианското издателство "Бомпиани". В краяна месеца, на 25 януари във Франция ще се появи първият превод на чужд език на новото издание.

Други известни творби на Еко са "Махалото на Фуко", "Тайнственият пламък на кралица Лоана", "Баудолино". Всички те са преведени на български език.

Творецът е отбелязал годишнината си в тесен семеен кръг.  За рождения си ден той ще бъде зарадван и с книга, в която 25 американски интелектуалци го поздравяват за юбилея. 

Умберто Еко е роден на 5 януари 1932 г. в гр. Алесандрия. През 1954 г. завършва Торинския университет - специалност средновековна философия и литература. Сега е професор на Болонския университет. Еко е е почетен доктор на над 30 университета по света, включително на СУ "Св. Климент Охридски" (1990).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase