Ако преди няколко години мисълта за чернокож президент на САЩ беше по-скоро сюжет на фантастичен футуристичен филм, сега тя е реалност.

И фактът, че Барак Обама е начело на страната, за която абсолютно всяко твърдение е също толкова вярно, колкото и противоположното, показа, че ако не друго, САЩ са страната на неограничените възможности.

Можем да се убедим в автобиографичната книга на новия американски президент - „Баща ми и аз“.

В мемоарите си Обама честно и откровено разказва за живота си преди Харвард като низ от превратности.

След раздялата и развода на родителите му, Барак е създал представите за баща си от историите, които майка му и нейните родители са му разказвали.

Той го е виждал само веднъж през 1971, когато е прекарал с него един месец. Около 10 години след това Обама-старши загива в катастрофа.

Голяма част от детството си Барак прекарва при родителите на майка си, където е записан в частно училище, в което е един от тримата чернокожи студенти.

Още преди колежа той много добре осъзнава расизма и какво точно означава да бъдеш афроамериканец.

Далеч по-забавно е времето, прекарано в колежа – сред мацки, наркотици и алкохол...

Книгата за тези ранни години от развитието на Барак Обама е писана през далечната 1996 г., затова трудно някой би могъл да обвини новоизбрания президент в спекулации или в пиар акции.

Безспорен факт е, че новият държавен глава на Америка се отличава с огромен интелект, първокласни ораторски дарби, психологически нюх и тънък усет към детайлите.

В това можем да се убедим от начина, по който Обама пресъздава необикновените събития и специфичната атмосфера от детските и младежките си години.

Ако ви интересува, "Баща ми и аз" се издава от "Милениум" и вече е в книжарниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase