Само след 10 дни отново ще се отправим към урните, за да дадем своя глас за нов президент и за местна власт. И докато кандидатпрезидентските двойки са ясни, то в листите е пълно с неизвестни никому имена. След внимателен прочит обаче се забелязват и познати лица от спортните и шоу средите, които също се впускат в неспецифичната за тях надпревара.

Трудно е да си български избирател. За кого да пуснеш бюлетина – за някого, чиито очи не си виждал, или за друг, когото си гледал на концерт, на стадиона или си купувал албумите му?

В интерес на истината предстоящите избори ще са най-скучни откъм шоу личности, макар пак да има изненадващи кандидатури.

Някак си е трудно да видим в ролята на кмет фолкпевицата Бриана. Тя дори е трудно разпознаваема в най-лекия жанр, но за сметка на това не страда от липсата на самочувствие.

Едва ли някой може да изброи три песни на Бриана, но тя понатрупа известност покрай сексскандала с тогавашния селекционер на националния отбор по волейбол Мартин Стоев.

Изпълнителката услужливо пусна в медиите скайп свалките си със Стоев, което й гарантира бърза популярност, благодарение на която и до днес има хора, които я разпознават.

Певицата обяви намеренията си още през април и първата й предизборна изява бе да се похвали, че е напълнила пазвата с близо 700 кубика силикон. Така де, кметица без ц..а е едно голямо нищо.

Само за протокола, кандидатурата на Бриана е издигната от партия "Социалдемократи".

Лекият жанр при тежката артилерия на Избори 2 в 1
Вече не е изненада, че за общински съветник се е кандидатирал друг фолкпевец - Борис Дали. През последните няколко месеца той се колебаеше дали да участва на изборите, но в крайна сметка влезе в листата на БСП, и то на предни позиции. Ако бъде избран, това ще бъде негов втори мандат в бобовдолския парламент. В бъдеще той предвижда да се пребори и за кмет, но това щяло да стане, като прекрати кариерата си на сцената.

Гръмналият скандал с избора на рапъра Тодор Йосифов – Маниака за депутат на последните парламентарни избори и последвалото му оттегляне явно не притеснява сестра му Галя Василева. Тя ще се бори да стане общинарка от листата на ГЕРБ. Маниака също бил предложен за общински съветник, но сам си направил самоотвод.

Музикалният бранш е застъпен и в кандидатпрезидентските избори.

Джаз певицата Камелия Тодорова е вице на кандидата за стола на "Дондуков" 2 Димитър Куцаров. Те са издигнати от инициативен комитет, като в него присъства скандалната фолкзвезда Азис.

Лекият жанр при тежката артилерия на Избори 2 в 1
Срещу джаза обаче има сериозна конкуренция в лицето на рок музиката. Бившият фронтмен на Хиподил Светльо Витков излиза в тандем с Венцислав Мицов, като двамата наблягат на нестандартни послания в интернет.

"Дори да нямаш нищо, пак имаш своя глас. Никога не ставай толераст", гласи припевът на тяхната предизборна песен. На финала пък е изписано, че "Купуването и продаването на овце не е престъпление".

Общото на двете двойки с музикален привкус е, че социолозите им дават нулев шанс за крайна победа, но дали пък няма да станем свидетели на изненади?

Лекият жанр при тежката артилерия на Избори 2 в 1
Футболната общественост също има свое „бижу“ на тези избори – нападателят на Левски Христо Йовов. Футболистът, известен с прозвището си Бижутера, се кандидатира за кмет на родния Своге.

Така той последва примера на Йордан Лечков и футболния съдия Апостол Апостолов – Поли, които вече имат опит от кметуването съответно в Сливен и Симитли.

Ако Йовов стане кмет, това по всяка вероятност ще сложи край на професионалната му кариера като футболист. В най-добрия случай той ще може да доиграе сезона в А група, картотекиран като аматьор. Ако нещата с Левски не се получат, най-много може да спечели местният Спортист Своге, който в момента е на второ място в Западната Б група.

Лекият жанр при тежката артилерия на Избори 2 в 1
А помните ли Недялко от Биг Брадър? Да, той също е кандидат за кмет.

"Ибре, Недялко“, чието пълно име е Недялко Лазаров, е кандидатът за кмет на Ямбол от ПД „Социалдемократи“, като води и листата за кандидат-съветниците.

Шоуменът, който често попява различни хитове, се е отдал на бизнес – собственик е на три фирми, има семеен хотел и СПА център.

Димитър Маринов – Пищова, изневери на любимото Велико Търново и посред лято обяви, че се впуска в кметската битка за Несебър. Колоритният бизнесмен регистрира партията си за участие на изборите в морския град, но в крайна сметка самият той по неизвестна засега причина не се записа като кандидат-кмет. Така че засега „кибапчета-мибапчета“ в морския град няма да има.

И говорейки за Велико Търново, няма как да пропуснем Юлиана Дончева. Телевизионната водеща стана болярска снаха през миналата година, след като се ожени за звездата в лигата на свободните боеве ММА и европейски шампион по жиу-жицу Станислав Недков – Стъки.

Година по-късно Дончева, която преди 4 години бе кандидат за кмет на София, реши да се впусне в борбата за кметското място на старата столица.

Съдейки по обиколките на столиците на България, може да очакваме след 4 години тя да се пробва за кмет на Велики Преслав.

Толкова. До следващите избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase