Снимка: Булфото

Бюлетината за избор на общински съветници във Варна се очертава да бъде дълга повече от метър, което води до редица сериозни проблеми пред Общинската избирателна комисия, отбеляза нейният председател Иван Лечев.

В бюлетината са отбелязани общо 47 партии, коалиции и независими кандидати, а минималната височина на полето, в което трябва да се изпишат техните имена, е 2 см.

Като към 94-те сантиметра, които се получават, прибавим и мястото, което ще заеме пълното изписване на имената на коалициите, се оказва, че бюлетината може би ще надхвърли метър.

Според закона и имената на кандидатите за общински съветници на челните три позиции в листите също задължително трябва да се изписват.

Всичко това води след себе си няколко проблема. Единият от тях е, че печатарската машина на фирмата, която ще изработи бюлетината, не може да я отпечата, ако е над метър.

Другият пък е свързан с това как ще бъде прегъната, за да се пусне в урната. От Централната избирателна комисия не са дали инструкции дали листът да се сгъва първо през средата, като хармоника или по какъв начин.

По думите на Лечев първият проблем скоро ще бъде решен от ОИК-Варна, но ЦИК трябва скоро да реши втория, за да бъде обяснено на избирателите навреме как да прегънат бюлетината, за да се сметне вотът им за действителен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase