Подпомагането на хора в неравностойно положение е лична кауза за депутата от ДПС и кандидат за кмет на град Пловдив Петя Раева.

Тя дари компютър, закупен с лични средства, на Съюза на глухите с председател Спаска Джангозова.

Раева е постоянно ангажирана с каузите на малцинствата и на хората в неравностойно положение в България, а глухите са част от тях. Според нея обаче у нас има навик да не се говори за техните проблеми.

„Дойдох на тази среща, защото вие сте част от онова малцинство на България, което властта обича да крие, а сте несправедливо ощетени от съдбата”, каза пред хората с увреждания Петя Раева.

Кандидатът за кмет на Пловдив обясни, че има приятелка с увреден слух, с която е израснала, и разбира проблемите на глухонемите.

На срещата с хората с увреждания Раева беше запозната с най-честите им проблеми.

Сред най-сериозните от тях са невъзможността глухите да си извикат такси и да сигнализират на спешните телефони за даден проблем, защото няма специално пригодени за тях SMS-и, както е в развитите страни.

Друг проблем е, че глухите в България не могат да получат качествено образование, защото няма осигурен жестомимичен превод.

От Съюза на глухите в Пловдив отдавна са имали нужда от компютър и успели да споделят тази си нужда с кандидата за кмет на Пловдив от ДПС Петя Раева, която е осигурила техниката за работа с лични средства.

Раева обеща да работи за това хората като тях, да бъдат разбирани навсякъде, а също така и да са равнопоставени в България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase