Авторитетното британско списание "Икономист" определи поведението на ДПС по време на размириците в Катуница като "похвално сдържано". 

Това става ясно от изказване на лидера на Движението за права и свободи Ахмед Доган пред актива на партията в Пловдив.

"Катуница е един от най-тежките опити за поставяне на етническия мир под въпрос. Този зов за мир, с който вие отвърнахте на агресията и омразата, е респектиращ”, обяви в Пловдив Ахмед Доган.

Той бе категоричен, че философията на ДПС е „толерантност, съчетана с единство и решителност”.

"За да не се стигне до ескалация на напрежението в кварталите с етническо население в Пловдив, основна роля изигра поведението на депутата и кандидат за кмет на Пловдив Петя Раева", каза Ахмед Доган пред нейните съпартийци в града.

Той отбеляза, че още в първите часове на протестите заради жертвите в Катуница се е разбрало, че различни шествия се отправят към махалите със скандирания против ромите и турците. Тогава Раева отишла при хората, за да ги успокои и да им даде кураж.

„Първата дама на ДПС в Пловдив прекара безсънни нощи, за да се запази етническият мир и да не се стигне до ексцесии в махалите, а можеше да стане страшно, защото хората се бяха въоръжили с брадви, лопати и прътове, ако някой посегнеше на къщите им", отбеляза Доган.

По неговите думи единствено Петя Раева е успяла да убеди майките, че няма напрежение и да не се страхуват, за да отидат на работа и да си пуснат децата на училище.

На срещата в Пловдив Ахмед Доган поздрави актива на партията за проявената сдържаност и зрялост по време на събитията.

Раева представи на ръководството и актива на ДПС визията си за развитие и управление на община Пловдив и направи актуален политически анализ на положението в общината.

Кандидатът за кмет на град Пловдив даде висока оценка на екипа и актива на ДПС за работата им за овладяване на напрежението, ескалирало след случилото се в село Катуница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase