Снимка БГНЕС

Тричасовият исторически епос "Опенхаймер" на режисьора Кристофър Нолан за бащата на атомната бомба продължи победния си ход в наградния сезон, спечелвайки водещото отличие на американската Гилдия на продуцентите, предаде Асошиейтед прес.

До кулминацията на сезона на наградите - "Оскар"-ите, остават две седмици, и "Опенхаймер" изглежда неудържим, съобщи БТА. Отличията на продуцентската гилдия, раздадени тази година за 35-и път, често са смятани за индикатор за спечелването на водещия "Оскар" за най-добър филм.

Ден по-рано "Опенхаймер" получи топ отличието за най-добър актьорски състав на наградите на американската Гилдия на актьорите. Филмът на Нолан спечели водещата награда "Дарил Ф. Занук" на продуцентската гилдия, надделявайки над "Барби", "Клети създания" и "Убийците на цветната луна".

Скорсезе беше почетен с престижната награда "Дейвид О. Селзник" за цялостни постижения за дейността си като продуцент. Трикратно номиниран за наградата на Гилдията на продуцентите и с шест десетилетия продуцентска дейност зад гърба, Скорсезе си спомня за първия път, когато е бил отличен от професионалната организация.

"През март 1965 г. Гилдията на продуцентите ме докара със самолет до Лос Анджелис, за да получа награда за студентския ми филм "Не си само ти, Мъри!". Тогава бях на 22 години. На същото събитие беше отличен и един много по-възрастен режисьор. Той се казваше Алфред Хичкок", каза Мартин Скорсезе, когато беше обявен за носител на почетния приз.

"58 години по-късно с гордост мога да кажа, че сега аз съм много по-възрастният режисьор. И съм трогнат и изключително поласкан, че получавам награда, кръстена на истинска легенда сред продуцентите - Дейвид О. Селзник. Това ме кара да се чувствам така, сякаш съм направил пълен кръг", допълни Скорсезе.

Освен "Убийците на цветната луна", известният режисьор е продуцирал свои собствени филми като "Изобретението на Хюго" и "Вълкът от Уолстрийт", както и филми на други автори, включително холивудски продукции, независими, документални и чуждестранни филми и режисьорски дебюти.

Носителят на водещия приз "Дарил Ф. Занук" на продуцентската гилдия е печелил "Оскар" за най-добър филм през пет от последните шест години и 12 от последните 15, включително миналата година с "Всичко навсякъде наведнъж", припомня агенцията.

От сцената на балната зала "Рей Долби" в Холивуд - в същия комплекс, където в театър "Долби" на 10 март ще бъдат раздадени наградите "Оскар", Кристофър Нолан благодари на своя колега продуцент Чарлз Роувън, че му е дал книгата "Американският прометей",  довела до "Опенхаймер" и поставила началото на верижна реакция, разпространила се по целия свят.

Робърт Дауни младши, който е част от актьорския състав на "Опенхаймер", по-рано нарече историческия епос "най-касовия филм за теоретична физика, правен досега". В събота Дауни младши спечели наградата за най-добра поддържаща мъжка роля на наградите на Гилдията на актьорите, на които "Опенхаймер" триумфира с водещия приз за актьорски състав.  

"Наследници" и " Мечката" спечелиха водещите телевизионни отличия на продуцентската гилдия, след като направиха същото на наградите на актьорската гилдия и на "Еми"-тата миналия месец.

"Спайдър-Мен: През Спайди-вселената", който е с номинация за "Оскар", получи приза за най-добър анимационен филм. Неговият предшественик "Спайдър-Мен: В Спайди-вселената" (2018) също спечели наградата на продуцентската гилдия, преди да повтори успеха си на "Оскар"-ите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase