Снимка: Bulgaria ON AIR

 Икономически задоволеното общество е заспало за несправедливостите. Това ще ни докаже и режисьорът Еманюел Берко във френската драма "Момичето от Брест".

Сюжетът се основава на действителен случай, който добива широк обществен и медиен отзвук през 2007 година. Доктор Ирен Фрашон констатира, че при пациенти, лекувани с медикамента "Медиатор", се наблюдават различни кардиологични проблеми, редица от които завършили със смърт.

Фрашон започва изследване заедно със свои колеги. С помощта на получените резултати започва битка срещу фармацевтичен гигант, зад когото седят и здравните институции. Въпреки това Ирен Фрашон не се отказва от целите си - проблемният медикамент да бъде изтеглен от пазара, а засегнатите пациенти да получат обезщетение.

Еманюел Берко създава сурова драма, в която не са ни спестени твърде реалистични сцени, които само допълват документалността в разказаната история. Филмът показва, че светът не се е променил, а битката между съвременния Давид и Голиат е продължена от обикновения човек в борбата му с фармацевтичната мафия.

Главната роля е поверена на датската актриса Сидсе Бабет Кнудсен. Във филма ще видим още Беноа Мажимел, Шарлот Ламел. Гледайте "Момичето от Брест" на 1 февруари от 22.45 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase