Снимка: Bulgaria ON AIR

Именно дебютният филм на най-коментирания съвременен руски режисьор Андрей Звягинцев успява да го изстреля на върха на седмото изкуство.

"Завръщане" печели през 2003 г. две отличия "Златен лъв" в конкурсната програма на 60-ото юбилейно издание на кинофестивала във Венеция. Отличията не спират до там, но аналогията с Андрей Тарковски, който също взима "Златен лъв" с първия си филм "Иваново детство" е неизбежна.

Историята ни среща с двама братя, които растат със своята майка. Всекидневието им мигновено се променя с появата на техния баща, който решава да ги отведе из руската-северна пустош на риболов, за да се опознаят.

Звягинцев няма да ни каже защо родителят е отсъствал от дома си 12 години. Нито ще ни обясни какви са настоящите му отношения с майката. Режисьорът повежда зрителите из едно пътуване на децата към своя баща, в което се преплитат религиозни и човешки мотиви. Мъжът е бащата – Бог и бащата-родител.

Звягинцев проследява неопитността му да се свърже със синовете си. Да компенсира липсата си. Няма да остане незабелязана и объркаността на младежите. А общото лутане в емоциите на тримата персонажи отива много по-далеч от привидно баналния конфликт между родител и деца.

Операторът Миша Кричман, макар и да не е завършил ВГИК, доказва таланта си на точен и изключителен визуалист. Кадрите са дълги, вдишват природата, която дистанцирано следва персонажите. Тоновете са студени, предвестие на трагедия.

Гледайте "Завръщане" на 7 октомври от 23.00 часа по телевизия Bulgaria ON AIR
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase