Снимка: Bulgaria ON AIR

Неговите истории са привидно банални. Андрей Звягинцев ги разказва със замах, който малцина притежават. Руският режисьор изследва човешката природа отдалечено и дистанцирано. Персонажите му се движат, обременени от своите потребности, които напълно са превзели всекидневието им.

Студените нюанси на синьо и сиво са изпълнили атмосферата, а дългите кадри на природата винаги отразяват настроението на историята.

Така е и в "Елена“. Продукцията започва с няколкоминутно взиране в голите клони на дърветата пред апартамента на главната героиня, озвучени единствено от гарваново грачене. Не предвещава нищо добро, нищо уютно. Същото е положението и в дома на Елена (Надежда Маркина). Героинята живее с богатия си съпруг, изигран от Андрей Смирнов  ( режисьорът на „Белоруската гара“).

Двамата не говорят много. Тя чинно изпълнява домакинските си задължения, той се държи възпитано с нея. Пълен контраст. Елена се качва на влака, пътува много, за да посети дома на сина си. Явно от предишна връзка, където близките й тънат в мизерия, а тя им дава пари, които е успяла тайно да скъта.

Съвсем различно е отношението на съпруга към собствената си дъщеря. Момиче, явно пренебрежително гледащо на живота, ядосано на баща си и многото му жени, но същевременно не отказващо парите му. 

Новото поколение, растящо в посткомунистическа Русия е обхванато от манията за пари, независимо дали ги има или не. А трудността само да поеме живота в ръцете си е от прекомерните грижи на родителите. Звягинцев не казва за добро или за лошо.

Само рисува битовизма – грозен, мизерен, независимо богатството, независимо лукса. Без значение дали героите гледат през прозореца сините панелки или са потънали в охолство, всички се борят със собствените си неслучили се мисли.

Звягинцев коментира различията между тях с думи на Елена. Героинята отчаяно се опитва да покаже, че няма нужда от високомерието на заможните, защото можело и последните да станат първи. Съпругът й я опонира, че това са думи, измислени да дават надежда на бедняците.

Пустотата в отношенията им и външната примиримост са само предвестие на нещо лошо. Престъпление ще има, а наказанието е отдавна отсъдено.

Гледайте "Елена" на 9 юли от 23.00 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase