Снимка: архив, Reuters

Тазгодишните „Оскар”и преминаха под знака на скандала около факта, че нямаше номинирани цветнокожи и въпросът дали Леонардо ди Каприо най-накрая ще получи така очакваната от него златна статуетка.

 Ето, че без никаква изненада актьорът спечели приза, а режисьорът на „Завръщането” Алехандро Иняриту получи отличието за режисура. Така той стана първият режисьор получил тази награда в две поредни години. Миналата година отново той бе фаворит на Академията за филма ма „Бърдмен”.
Още по темата
 
Иначе от  последните 25 години Стивън Спилбърг е режисьорът, който също  е получавал най-две златни статуетки в тази категория. За първи път я получава през 1993 г. за „Списъкът на Шиндлер”, през 1998 г. за „Спасяването на редник Райън”. Анг Лий е другият творец , който може да се похвали с две такива статуетки – през 2011 г. за
 
„Животът на Пи” и за „Планината Броубек” през 2005 г.  Носители на отличието са били Алфонсо Куарон през 2013 г. за „Гравитация”, Мишел Азанависиюс стана фаворит през 2011 г. за черно-бялата си драма „Артистът”. 
„Речта на краля” донесе това отличие на Том Хупър през 2010 г. „Беднякът милионер” бе филмът, който помогна и на Дани Бойл да стане част от режисьорите с тази награда за 2008 г.
 
Братята Итън И Джоуел Коен са носители на „Оскар” за режисура през 2007 г. за „Няма място за старите кучета”.
„От другата страна” на Мартин Скорсезе му носи приза през 2006 г., а Клинт Истууд печели наградата за „Момиче за милиони” през 2004 г.
 
Последната част от трилогията „Властелинът на пръстените: Завръщането на краля” направи и Питър Джаксън носител на златната статуетка за режисура. Годината е 2003, а предходният носител бе Роман Полански за „Пианистът”.
 
През 2001 г. Рон Хауард направи „Красив ум” и бе отличен за него, а Стивън Содърбърг получи наградата през 2000 г. за „Трафик”.
 
„Американски прелести” се бе харесал на Академията през 1999 г. и затова награди Сам Мендес.
„Титаник” отново с Леонардо ди Каприо донесе „Оскар” за режисура на Джеймс Камерън през 1997 г, но не и за актьора. Година по-рано Антъни Мингела взе приза за „Английския пациент”, а през 1995 г. Мел Гибсън за „Смело сърце”.
 
През 1994 г. и Робърт Земекис взе наградата за „Форест Гъмп”. И така се оказа, че за последните 25 години жена, носителка на „Оскар” за режисура е само Катрин Бигълоу за „Войната е опиат” през  2009 г. Дано и жените – режисьори не се обидята на Академията и да не се почувстват пренебрегнати както цветнокожите в Холивуд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase