Снимка: IMDB

Едва ли името на Че Гевара може да остави някого равнодушен. Той е образът, който събира почитатели и врагове едновременно. Противоречив като времето си, като политиката в страната си.

Именно с неговата персона се залавя Стивън Содърбърг – режисьорът, станал известен след „Секс, лъжи и видео“, носитела на „Оскар“ за „Ерин Брокович“ и обичащ да събира големи звезди като Брад Пит, Джордж Клуни, Анди Гарсия и Джулия Робъртс като им дава малки хонорари в „Бандата на Оушън“.

В „Че“ главната роля е поверена на Бенисио дел Торо, който е и продуцент на проекта. Дължината на епоса някак естествено бива разделена от Содърбърг на две части. Така първата, кръстена „Че: Аржентинецът“, ни запознава с онзи герой, който успява да вдъхнови поддръжници и да попадне в обкръжението на Фидел Кастро (изигран от Деймиън Бишир).

През 1956 г. Че Гевара и отрядът от кубински заточени, предвождани от Кастро, мобилизират една армия, за да съборят режима на диктатора Батиста. Двамата ще участват в исторически революционни битки и ще посрещнат победа в Санта Клара през 1958 г.

Първата част ще свърши ден по-късно, когато идеите им още са приемани еуфорично, когато Че Гевара се радва на призанание, разбиране и се нарежда пръв сред редиците на Кастро. Съпругата на Че е изиграна от Джулия Ормонд.

Содърбърг ще следва историческите събития, ще ги предава достоверно, като няма да се впусне в патетично преоткриване на живота на героя. По-скоро ще ни доближи до неговите идеали в момент, когато революционерът е на върха на славата си. Гледайте на 11 октомври от 23.00 часа по  Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase