Цанко Василев. Снимка: Булфото

На най-младото поколение кинотворци от България, Европа и света е посветен 13-ият Международен фестивал на
късометражното кино "В Двореца" - Балчик, в контекста на Европейската година на развитието, научи БТА от директора на фестивала Цанко Василев.

Форумът ще се състои от 27 юни до 4 юли, а филми от  27 страни ще се състезават за наградния фонд, който е 10 000 евро в злато.

В международната конкурсна програма са студентски късометражни филми до 27 мин. - игрални, документални, анимационни и експериментални. Общият награден фонд на фестивала е 10 000 евро в злато. Авторските аудиовизуални произведения ще бъдат оценявани от международно жури от утвърдени професионалисти - световнопризнатият млад руски аниматор Димитри Гелер, Файзал Курреши /Великобритания/ - режисьор, сценарист и монтажист, режисьорът Ху Уей /Китай/Франция/. Димитри Гелер е роден през 1970 г. в Свердловск. От 1986 до 1990 г. е художник на свободна практика. Работи като асистент в анимационното студио A-Film в Свердловск. От 1995 до 1997г. посещава най-добрите курсове за сценаристи и режисьори. Автор на дванадесет анимационни филма.

Файзал Курреши е лектор в Международния университет за кино и телевизия в Куба, Университета Салфорд и Университета Лийдс във Великобритания. Участва в проекти на Британския съвет в Пакистан - "Аз принадлежа", и Узбекистан - "Film ON", пише БТА.

Ху Уей е роден в Пекин през 1983 г., живее и работи в Париж и Пекин. През 2011 г. получава диплома от Ecole Nationale Superieure - за изящни изкуства, през 2013 г. - от Le Fresnoy, National Studio - за съвременно изкуство. Ху Уей е режисьор на късометражния филм "Butter Lamp" - за живота на тибетските номади през очите на един фотограф. Филмът печели много награди през 2014 г., включително Голямата награда на Международния фестивал за късометражно кино "В Двореца" и Голямата награда на журито на Американския филмов институт. Показван е в Кан, "Сънденс", в Ню Йорк и на над 200 други фестивала. "Butter Lamp" беше в краткия списък за "Оскар" за най-добър игрален късометражен филм заедно с девет други заглавия.

Израел, Румъния и Ирландия са фокусните страни на фестивала - ще бъдат представени със специални панорами и извън конкурса. Паралелно с филмовата си програма фестивалът традиционно включва образователна програма и конкурсни сесии за представяне на български и международни филмови проекти, работни срещи и дискусии.

Тази година "В Двореца" е домакин на годишната среща на Международната партньорска мрежа от европейски кинофестивали "Euroshort". Участниците във фестивала ще имат възможността да присъстват и на отворените дискусии на мрежата, на които ще се обсъждат съвместните инициативи, свързани със съвременното европейско късометражно кино, както и потенциала за развитието на българското кино на световно ниво.

За втора година ще се състои и детски фестивал - "Уши филм фест". "От най-малките за най-малките" е мотото на международния конкурс за анимационни филми, създадени от деца между 5 и 15 години от Хърватия, Индия,
Италия, Израел, Франция, Сърбия, Грузия и България. Съставът на журито също е изцяло от деца.

Дискусионни клубове и специализирани работилници за най-малките - ателиета за анимация, илюстрация и комикс, уъркшоп "Как да снимам първия си филм" под ръководството на специалисти аниматори са в образователната част на "Уши филм фест", в която ще се включат деца от Израел, Франция, Сърбия, Грузия и България, сред които и най-малките жители на Балчик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase