Снимка: Reuters, архив

Националният съвет на кинокритиците на САЩ избра за най-добър филм "Най-бруталната година" на режисьора Джей Си Чандър, предаде Ройтерс.

Лентата разказва за човек, който се опитва да опази своя бизнес в Ню Йорк в началото на 80-те години на миналия век.

Изпълнителят на главната роля в лентата Оскар Айзък получи наградата на кинокритиците за най-добър актьор. Приза той сподели с Майкъл Кийтън, който се превъплъщава в бивш артист в лентата "Бърдмен".

С награда за най-добра актриса в поддържаща роля бе удостоена Джесика Частейн. Тя също бе част от кастинга на "Най-бруталната година".

Клинт Истууд бе посочен от Националния съвет на кинокритиците като най-добър режисьор за кинотворбата "Американски снайперист".

Едуард Нортън бе отличен като най-добър актьор в поддържаща роля за участието си в "Бърдмен". Джулиан Мур взе приза за най-добра актриса за превъплъщението си в 50-годишна дама с ранни признаци на болестта на Алцхаймер в "Still Alice".

Националният съвет на кинокритиците е група от преподаватели по филмово изкуство и кинодейци, основана през 1909 г. Нейните награди са ранна индикация за бъдещите носители на "Оскар"-и, припомня агенцията, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase