Снимка: Reuters

Бялата рокля с голи рамене, която Мерилин Монро носи във филма "Проклетите седем години", оглави класация на най-запомнящите се филмови костюми, съобщи в. "Дейли телеграф".

На второ и трето място са рубинените обувки на Доръти от "Магьосникът от Оз" и костюмът на Оливия Нютън-Джон от финала на"Брилянтин", пише БТА.

Мерилин Монро носи тази рокля в паметните кадри, когато стои над шахтата на метрото и струя топъл въздух развява полите й. Тя е създадена от Уилям Травила през 1955 г.

На четвърто място са банските на Урсула Андрес от сцената, в която излиза от морето от "Д-р Но". Пета е черната рокля от Юбер Живанши, която Одри Хепбърн носи в "Закуска в Тифани".

В челната десетка са също банските на актрисите от сериала "Спасители на плажа", червената рокля с дълбока цепка на Джесика Рабит, червеният кожен костюм на Майкъл Джексън от "Трилър".

Класацията е направена по поръчка на Британската фондация засърдечно-съдови заболявания за предстоящата им акция за повишаване на осведомеността за коронарната артериална болест, която причинява най-много смъртни случаи във Великобритания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase