Анджелина Джоли и Анджела Лансбъри. Снимка: Reuters

Американската киноакадемия връчи почетни награди "Оскар" на актрисата Анджела Лансбъри, комика Стив Мартин, актрисата, режисьорка и сценаристка Анджелина Джоли и художника на костюми Пиеро Този за приноса им към киното, съобщиха Асошийетед прес и ИТАР-ТАСС.

Джоли получи специалното отличие "Джийн Хършолт" за приноса си към хуманитарната дейност, докато Лансбъри, Мартин и Този бяха отличени с почетни награди "Оскар" за изключителните си кариери, пише БТА.

На церемонията Джоли бе съпроводена от Брад Пит и сина им Мадокс. След като тя взе в ръце приза си, Пит нежно я целуна. Анджелина носеше елегантна прилепнала към тялото черна рокля с къси ръкави, проектирана от "Версаче".

Лауреатите на наградата "Джийн Хършолт" се определят от комисия на академията. Досега тя бе присъдена 35 пъти, като първият й носител бе избран през 1957 г. Джоли стана 36-ият й носител. Сред предишните лауреати на отличието са Опра Уинфри, Елизабет Тейлър, Одри Хепбърн, Джери Луис, Куинси Джоунс.

Анджелина Джоли е посланик на добра воля на Върховния комисариат на ООН за бежанците и съосновател на инициативата "Да спрем сексуалните насилия". Посетила е десетки страни, в които е имало хуманитарни катастрофи.

Носителката на почетна награда "Оскар", 88-годишната актриса Анджела Лансбъри е известна най-вече с ролите се в сериала "Убийство по сценарий" и филмите "Портретът на Дориан Грей" и "Манджурският кандидат". 68-годишният комик Стив Мартин се е снимал в над 35 филма. Бил е водещ на церемонията за наградите "Оскар" три пъти, но никога не е номиниран за самата награда.

Дизайнерът Пиеро Този е проектирал костюмите за филми на Лукино Висконти, Виторио де Сика, Франко Дзефирели и има 5 номинации за награда "Оскар" за костюми. Той не успя да пристигне за церемонията и затова наградата му бе предадена на негов представител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase