Снимка: Reuters

Животът на шведската писателка Астрид Линдгрен ще е в основата на филм, който ще бъде заснет от датската кинокомпания "Нордиск филм" /Nordisk Film/, предаде ИТАР-ТАСС.

Това ще е първата кинобиография на световноизвестната писателка, чиито герои са любими на малки и големи в почти 100 страни по света, предаде шведският в. "Дагенс нюхетер", интервюирал режисьорката на бъдещата продукция, датчанката Перниле Фишер Кристенсен, пише БТА.

"Като дете Астрид Линдгрен ми бе духовен наставник и, както всички датски деца, четях и боготворях нейните произведения - разказва режисьорката. - Сега искам да й върна дълга с голям, епичен, психологически филм за живота й преди да стане прочут писател."

Автори на сценария са самата режисьорка и нейният съпруг КимФупс Окесон. Те искат да представят различни моменти от живота на Линдгрен, сред които щастливото й детство в Нес. Роднините на Линдгрен вежливо, но твърдо са отказали участие в проекта, засягащ живота на тяхната майка и баба. Те само се надяват, че филмът наистина ще е добър.

Снимките на филма ще започнат през есента на 2014 година. Посъвпадение през същата година Астрид Линдгрен ще смени Селма Лагерльоф на новата банкнота от 20 крони. За проекта бе съобщено на 66-ия международен кинофестивал в Кан. Целта е да бъдат привлечени инвеститори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase