Снимка: Булфото

Над 250 филма от цял свят - от двойно повече предложени от 68 страни, са в програмата на 4-ия Международен фестивал на анимационния филм "Златен кукер - София". Това обяви Надежда Славова, директор на фестивала.

"Любов и музика" е насловът на кинофорума, който се открива тази вечер в 19.00 ч. в Съюза на българските архитекти и ще продължи до 12 май. Прожекции и съпътстващи прояви ще има също в НАТФИЗ и Бетахаус. Миналата година темата беше "Екология", но всъщност всяка година й отделяме изключително внимание, каза Славова.

Част от филмите са за деца, но селекцията е основно насочена към младежи между 16 и 35 години. В специалния Ден на децата ще има много забавни игри, творчески задачи и прожекции на филми, изложби с комикси, декори, анимационни герои. Конкурсната програма обхваща няколко категории - пълнометражни, ултракъси, късометражни и студентски филми, филми за деца, телевизионни сериали, музикални клипове, анимационни екофилми.

Голямата награда "Златен кукер" получава най-добрият филм от селекцията, а специалната награда на името на един от най-големите аниматори на България - Пройко Пройков, се връчва за най-добър филм по специалната тема на фестивала. Бил Денис, бивш изпълнителен директор на Международната асоциация за анимация АСИФА, а сега изпълнителен директор на АСИФА - Индия, е председател на журито и ще представи най-доброто от индийската анимация за 2012 г.Трима българи с успешна кариера в САЩ - Антони Христов и Елиза Иванова от анимационната студия "Пиксар", и Румен Петков ще направят майсторски класове и ще имат срещи с участниците и гостите на фестивала.

Още по темата

"Красотата на вече ненужните неща" е озаглавен майсторският клас за стоп моушън анимация на Златин Радев, първият български аниматор, номиниран за "Оскар". "Тайните" на озвучаването на анимационните филми ще разкрие португалският композитор и саунд дизайнер Рикардо Браганса.

Като "загрявка" за фестивала вече се състоя майсторски клас на световноизвестния японски художник Шинта Иноуе - по стоп моушън анимация на процеса на създаване на къщички за птици с деца от 18-о СОУ "Уилям Гладстон" (с изучаване на японски език). Къщичките вече са закачени по дърветата при езерото "Ариана", почти готови са и филмчетата, каза Надежда Славова. Фокусни страни на фестивала освен Индия са Румъния и Полша.

В съпътстващата програма са също ретроспективи на именити аниматори - Джеф Дънбар и Джон Халас от Великобритания и Робърт Сахакянтс от Армения. Със специални програми ще бъдат почетени идвама наши видни автори, починали през тази година - Димитър Томов и Антон Траянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase