Снимка: Форум Филм

Общ преглед
Доста тежки критики получи Катрин Бигълоу за сцените от новия й филм „Враг номер едно“("Zero dark thirty"). Моментите, които предизвикаха недоволство, са показването как американски агенти на ФБР измъчват заложниците си.

Режисьорът не изтърпя критиките и заяви, че не хората на изкуството, а именно тези, които са отговорни за изтезанията, трябва да предизвикват недоволството в обществото. Историята в последния филм на носителката на „Оскар“ за „Войната е опиат“ ни запознава с жената с кодово име „Мая“, която открива скривалището на Осама бин Ладен и заради която той намира смъртта си.

Мая е посветила 12 години от живота си, за да намери отговорниците за атентата на 11 септември 2001 г. В хода на разследването става свидетел на много нелицеприятни събития. Принудена с колегите си да прибягва до крайни методи за изкопчване на информация, героинята е самотник, подобно на фанатизираните си противници.

Тя посвещава живота си на своите обществени врагове и не мирясва, докато не постигне целта си. Дори споделя вярването, че не е загинала досега именно защото съдбата й е да залови Осама.

В ролята на Мая ще видим крехката Джесика Частейн („Дървото на живота“, „Южнячки“, "Мама"), която показва яростта и негодуванието на героинята си, дори когато работи със своите колеги. Бигълоу, която има доста опит в екшъните („Точка на пречупване“), умело ни води в своята история, като не разрешава и миг отегчение, въпреки че филмът трае цели 157 минути.

Историята се развива предимно в Пакистан, където агенти търсят хора, имали връзка с най-големия им враг. Бигълоу ще ни поведе из улиците, изпълнени с хора, ще ни стресне с неочакваните бомби, които гърмят из заведения и хотели, ще ни подскаже как ще свърши военна операция, ако ни мине черна котка път и ще ни опише колко жесток може да бъде човек, докато изпълнява служебния си дълг.

За този свой проект Катрин Бигълоу спечели симпатията на нюйоркските критици, които й дадоха приза си за режисура. „Враг номер едно“ получи и пет номинации за „Оскар“. Една от главните задачи, която бившата съпруга на Джеймс Камерън си е поставяла, била да улови духа на онова време – успява и то по доста успешен начин, като ни спестява до болка познатото рухване на търговския център. Атентатът е припомнен от фонограма на черен фон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар