Актьорът Коста Цонев получава "Аскеер-2011" за цялостен принос към театралното изкуство, съобщи председателят на фондация "Академия Аскеер" Милен Миланов.

За водеща мъжка роля са номинирани Валентин Ганев за "Бащата" от Аугуст Стриндберг, постановка на Йосиф Сърчаджиев в Народния театър "Иван Вазов", Деян Донков за "Сирано дьо Бержерак" от Едмон Ростан на Стефан Москов в Народния театър и Мариус Куркински за моноспектакъла му "Български разкази" по произведения на Ангел Каралийчев, народни приказки и предания, копродукция на Пловдивския театър и продуцентската къща "Артишок".

Надпреварата за водеща женска роля е между Бойка Велкова за "Август в Оклахома" от Трейси Летс на Ясен Пеянков в Народния театър, Ирини Жамбонас за "Канкун" от Жорди Галсеран на Бина Харалампиева, копродукция на Малък градски театър "Зад канала" и Пловдивския театър, и Невена Мандаджиева за "Кралицата майка" от Манлио Сантанели на Валентин Ганев в Театър 199 "Валентин Стойчев".

За "Аскеер-2011" за режисура се състезават Александър Морфов за "Полет над кукувиче гнездо" от Кен Киси в Народния театър, Маргарита Младенова за "Зимна приказка" от Уилям Шекспир в Театрална работилница "Сфумато" и Стефан Москов за "Сирано дьо Бержерак".

Конкуренцията за най-добро представление е между "Полет над кукувиче гнездо", "Зимна приказка" и "Кола Брьонон" по романа на Ромен Ролан, постановка на Владимир Люцканов в Младежкия театър "Николай Бинев".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase