Третото издание на фестивала „Цветята на Корана“ ще стартира на 20 януари в Дома на киното с иранския филм „Светлина в мъглата“, отличен с наградата „Златна Афродита“ за най-добър филм на фестивала „Любовта е лудост“.

В рамките на месец в четири кинозали зрителите ще могат да видят специално подбрани програми с най-добрите ирански, палестински и марокански филми, както и заглавия от Турция, Ливан, Йордания и Египет.

Иранската кинематография ще бъде представена с 8 заглавия, сред които са най-награждаваният филм за 2009-та „Историята на Ели“, който спечели „Сребърна мечка“ от фестивала в Берлин, както и фаворитът на фестивала в Сан Себастиан „Полумесец“, отличен с цели 3 награди, включително „Златна раковина“ за най-добър филм.

Специална прожекция на фестивала ще има отличеният със „Златна палма“ филм на Аббас Киаростами „Вкусът на черешата“, който до този момент не е показван на екран у нас.

Режисьорът ще има двойна премиера в България, тъй като в програмата на фестивала е включен и филмът му „Ширин“, в който се срещат най-известните актриси на Иран и френската звезда Жюлиет Бинош.

Още по темата

Ще видим и отличения в Кан "Амрика" на Шериен Даби, както и участвалия в официалната селекция на фестивала в Торонто "Празник всеки ден" на ливанския режиьор Дима Ел-Хор. 

Любителите на независимото кино ще се насладят и на "Капитан Абу Раид" на Амин Маталка, спечелил наградата на публиката на Сънданс и номиниран за Голямата награда на журито на престижния форум.

Пълна програма и информация за всички филми виж тук!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase