Общ преглед

Мрачен, призрачен и посивял. Такъв е Лондон в очите на Гай Ричи. Режисьорът, когото бяхме забравили като такъв след брака му с Мадона, отново се появи в света на киното с най-новия си филм “Шерлок Холмс”.

Продукцията е на големия екран от първия ден на януари, а главните роли са поверени на Робърт Дауни Джуниър (Шерлок) и Джуд Лоу (д-р Джон Уотсън).

Историята прехвърля в 19 век, времето на научните открития, тайнствен орден сменя духовния си водач. Новият е лорд Блекууд (Марк Стронг), който иска власт над целия град.

И така вечният тандем на Холмс и Уотсън се хвърля в поредното си крими приключение, но този път то ги откарва по-далеч – из дебрите на отвъдното.

Историята е пропита с мистицизъм, тайнствени сили и оплетени магични заклинания, които само предизвикват още повече детективската мисъл на Холмс, опияняващ се и от тай най-незабележимия детайл.

Постоянно напрежението в сюжета се поддържа от тайни знаци, загадъчни изобретения и страшни изрази от рода: “Щом мъртвите са излезли от гроба, значи живите ще заемат местата им”...

За детектива, който вярва единствено в реалността, подобни ситуации събуждат онази струна, която може да изтръгне фалшив тон от цигулката му Страдивариус, но не и погрешно решение на загадката.

Това, което изглежда невъзможно и невероятно, е разбулено от Холмс с помощта и вдъхновението на опиатите, които позволяват на героя да разшири кръгозора си.

Гай Ричи ни описва един по-различен герой от познатия ни от книгите на Артър Конан Дойл.

Шерлок отново е този съветващ детектив, който помага на случаите в Скотланд ярд и най-вече на инспектор Лестрейд (Еди Марсан).

Героят не е лишен от своята лула, от наркотиците...

Но докато в книгите фигурата на известния детектив изглежда прекалено студена и отдалечена заради рационализма си, то във филма на Гай Ричи Холмс е екшън герой, доста експресивен, проявяващ искрени чувства и притежаващ изключителен темперамент.

Така, освен присъстващата годеница на д-р Уотсън, тук се появява и изпечената мошеничка Ирен Адлър (в ролята Рейчъл Адамс), която е колкото привлекателна, толкова и опасна. Буйната й връзка с детектива е единствената неразрешима загадка за Холмс.

Шерлок също така обича да участва в улични боеве, да става център на събитията, вместо да изпрати на разузнаване уличните деца шпиони.

Гай Ричи доста набляга на бойните сцени, които са раздробени на десетки важни детайли, предизвикващи комични ситуации и респект към киното на режисьора.

И още нещо: нито веднъж не се чува прочутата фраза: "Елементарно, Уотсън!".

Вижте трейлър на филма

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар