Общ преглед

Седмото издание на Фестивала на българския филм в Ню Йорк приключи при голям интерес от страна на българската и американската аудитория.

Наградата на публиката – чек на стойност 1000 долара – беше грабната от „Източни пиеси” (реж. Камен Калев).

Филмът събра най-висок зрителски вот и изпревари с минимален брой гласове „Дзифт” (реж. Явор Гърдев) и „Раци” (реж. Иван Черкелов), класирали се на второ и трето място.

Още по темата

Закриването на фестивала беше съпроводено с гала прожекция на документалния филм на Борис Десподов „Коридор № 8”, а специален гост беше г-н Глигор Ташкович – Министър на чуждестранните инвестиции на Р Македония.

Тазгодишното издание на фестивала акцентира едновременно върху представянето на филми от България и Балканите пред американската публика и върху изграждането на професионални връзки между кино творци от двете страни на Атлантика.

„Малко по малко фестивалът върви към това да стане работно пространство; място за среща и планиране на общи проекти между български и американски кино професионалисти.

Дискусията на тема „Киното на Югоизточна Европа - специфики и перспективи” мина изключително ползотворно за участниците от Балканите и САЩ и ние ще създадем условия за подобни работни срещи занапред”, коментира Жана Караиванова, фестивален директор.

През 2010 година събитието ще разшири мащаба си, като се превърне в балкански кино фестивал в Ню Йорк.

Фестивалът е осъществен от Фондация за българо-американски културен обмен в партньорство с фондация „Америка за България” и Национален филмов център. Събитието се провежда под патронажа на Президента на Р България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар