Още една екранизация на деца със свръхсили излиза на големия екран.

След успеха на Хари Потър идва ред и на тийнейджърите вампири от "Здрач". Те ще се появят за първи път в киносалоните от 21 ноември.

От прожекцията ликуват и книгоиздателите, тъй като се надяват на огромен скок на продажбите на книгата.

Ветерани на издателската индустрия казват, че "огромната популярност на авторката на серията "Здрач" Стефани Майерс е реминисценция за ранния успех на Дж. К. Роулинг, чиито книги за Хари Потър за тийнейдж магьосници са "Светият Граал" за книгоиздаването".

И двете се продават в необичайно високи тиражи, привлякоха огромна аудитория от млади почитатели с култоподобна очарованост от книгите и интригата в тях се върти около магични елементи.

Със скромния бюджет от 36 милиона долара филмът "Здрач" може лесно да възстанови разходите си през първия уикенд поради огромната популярност на книгата между тийнейджърите, особено девойките.

"Мисля, че той определено ще увеличи аудиторията ни", казва Елизабет Еулберг, пресагент по книгите "Здрач".

"Единствено се надяваме хората, които не са чели книгите и гледат филма, да ги прочетат".

Еулберг съобщи, че продажбите през последните седмици и по света на четирите книги от серията вече надхвърлят 25 милиона екземпляра на 37 езика, включително виетнамски, китайски, хърватски и латвийски.

Четирите заглавия от поредицата "Здрач" бяха в листа на най-продаваните в списъка на USA Today, като четвъртата книга бе разпродадена в 1,3 милиона копия още през първия ден от появата си в САЩ.

Действието се развива в тихоокеанския северозапад на Америка, с главни действащи лица девойката Исабела "Белла" Суон, която е социален аутсайдер, и безсмъртния вампир Едуард Кулън.

Тяхната пресечена от звезди любовна история се усложнява от факта, че други вампири издирват Суон, а и самият Едуард е раздвоен в желанията си спрямо нея.

Успехът на книгите е забележителен. Само от продажби в САЩ са спечелени 20 милиона долара, заглавията от серията оглавяват листите с бестселъри във Франция, Италия, Ирландия, Испания и Великобритания.

Все пак още не е ясно кой ще излезе победител от битката между магьосници и вампири на големия екран. И други врагове си има очилатият герой Хари Потър. Това е индийския му еквивалент - Хари Путър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase