„Няма място за старите кучета“ бе коронован с „Оскар“ за най-добър филм, а неговите създатели братята Джоуел и Итън Коен спечелиха в категория най-добри режисьори.

Мрачната криминална драма спечели четири от най-престижните филмови награди на тазгодишната 80-та юбилейна церемония.

Членовете на Академията за филмово изкуство наградиха широк кръг от филми, актьори и актриси от различни страни.

Британецът Даниел Дей Луис спечели „Оскар“ за най-добър актьор за превъплъщението си на тираничен петролен магнат от началото на ХХ век, чието забогатяване и мощ идва за сметка на неговата душа.

Французойка Марион Котияр бе определена за най-добра актриса, британката Тилда Суинтън за най-добра поддържаща женска роля и испанецът Хавиер Бардем за най-добра поддържаща мъжка роля.

32-годишната Котияр спечели приза за своето изпълнение на легендарната певица Едит Пиаф в лентата „Животът в розово“.

Тя е първата французойка печелила „Оскар“ в тази категория от 1960 г.

„Нямам думи“, каза Котияр на сцената видимо изненадана и превъзбудена.

„Благодаря ти живот, благодаря ти любов. Истина е, че има няколко ангела в този град“, добави тя.

Четвъртият „Оскар“ за филма „Няма място за старите кучета“ отиде отново на адреса на братя Коен за най-добър адаптиран сценарий, базиран на романа на Кормак Маккарти със същото заглавие.

В тази категория филмът измести  "Изкупление", който обаче отнесе награда за най-добра музика на Дарио Марианели.

Най-добрата сценография тази година според Академията е на сиво-кървясалия декор на "Суини Тод: Бръснарят демон от Флийт стрийт"

Австрийският филм „Фалшификаторите“ за тайна финансова операция в концентрационен лагер през Втората световна война спечели „Оскар“ в категорията най-добър чуждестранен филм.

Лентата на Стефан Рузовицки разказва истинската история на група еврейски затворници, вербувани от нацистите да извършат една от най-големите фалшификации в историята.

Филмът се основава на разказите на оцелелия Адолф Бургер, който е прекарал две години в концентрационния лагер Заксенхаузен, разположен северно от Берлин.

Анимацията на Пиксар-Дисни „Рататуй“ спечели „Оскар“ за най-добър анимационен филм.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase