Снимка: Ройтерс

Ако искате да разгледате финансовото състояние на Русия, погледнете места като Чукотка - територията, която е отделена от Аляска само от един тесен пролив, коментира Bloomberg.

Правителството там е натрупало дълг, равняващ се на 144% от приходите му, като това е най-високият процент в Русия, твърди Standard & Poor’s (S&P). Различни региони от Белгород в близост до Украйна до три републики в Северен Кавказ също предизвикват опасения заради нивата на дълговете си, които надвишават 100% от приходите им.

През 2012 г. президентът Владимир Путин издаде указ, с който повиши социалните разходи и така предизвика сегашната ситуация. С това решение дълговата тежест в Русия се удвои в повече от 80 региона до 2,4 трлн. рубли (42 млрд. долара) през последните пет години. Допълнителният натиск върху финансите им ще достигне критична точка през следващите 2 или 3 години, повишавайки риска от спасителни мерки от федералния бюджет, който вече е в дефицит за пръв път от 2010 г. насам, твърди още S&P. Именно затова часовникът, отмерващ времето, за което Путин трябва да намери решение на ситуацията, тиктака все по-бързо.

“Дефолт на голям регион може да блокира достъпа до пазара на самото финансово министерство“, казва Карен Вартепетов, асоцииран директор в офиса на S&P в Москва. „В момента федералният център има възможност да помогне на регионите. След три години ресурсите обаче може да са по-малко, а регионалните дългове по-големи, което ще доведе до по-голям риск."

Министерството на финансите в Москва засега отказва да коментира рисковете пред местните правителства.

Заплахите пред общинските финанси се трупат все повече, след като санкциите заради Украйна спряха достъпа до капиталовите пазари, карайки местните правителства да финансират социалните си разходи чрез по-скъпи банкови заеми.

Макар че продажбите на регионалните дългове са спаднали с 53% досега за тази година, Moody’s Investors Service изчислява, че заемите ще нараснат с около 25% през 2015 г. заради разходите в здравеопазването, образованието и комуналните услуги.

Натискът поставя регионите в опасност. Те са изправени пред „повишаваща се вероятност от дефолт“, предупреди S&P през юни. Поне едно от местните правителства без присъден рейтинг е отложило вноска по главницата на банковия си кредит за първото тримесечие, допълва агенцията.

Още по темата

Дефицитът на местните администрации е на стойност 625 млрд. рубли (10,11 млрд. долара), което с 42% повече от 2014 г., твърди още S&P. 75 региона отчитат бюджетен дефицит за миналата година, изчисляват от Висшата школа по икономика в Москва в свой доклад от май.

Белгород, с население от 1,5 млн. души, е един от петте общински кредитополучателя за тази година, след като  пласира петгодишни ценни книжа на стойност 5,3 млрд. рубли (93 млн. долара) през този месец с купон от 12,65%. За сравнение, купонът за седемгодишните облигации, продадени през 2013 г., беше за 8,3%. Доходността по облигациите на Белгород с падеж 2020 г. се е повишила с 8 базисни пункта до 13,26%.

Властите в Москва искат да облекчат кризата, като помогнат на регионите да сменят облигациите и търговските си заеми със субсидирани заеми от федералния бюджет на годишна лихва от 0,1%. Русия ще разпредели 310 млрд. рубли по този начин през 2015 г., заяви министър-председателят Дмитрий Медведев, който подкрепи конвертирането на част от дълга в чуждестранна валута в рубли.

Дори при това положение местните правителства продължават да разчитат на търговски заеми, повишавайки банковия дълг с 25% от началото на 2014 г. до 1 трлн. рубли (17,5 млрд. долара) на 1 март 2015 г., показват данни на централната банка.

Рисковете от дисбаланси в местните бюджети вероятно ще нараснат през тази година заради свиването на икономиката, каза още централната банка през юни.

„Заради голяма дългова тежест достъпът до пазарни източници на финансиране може да бъде отчасти затворен за някои региони“, заяви централният орган. „Освен това тези региони може да срещнат трудности с рефинансирането на съществуващите си дългове, тъй като банките стават все по-селективни при оценката на регионалните рискове“.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase