Снимка: архив, Reuters

Руското министерство на отбраната ще създаде в Крим отделно подразделение войски за информационни операции, съобщи ТАСС, като се позова на източник от военното ведомство.

„Новото формирование се планира да се разгърне напълно през октомври-ноември тази година“, каза източникът.

По думите му задача на подразделението ще бъде „нарушаване на работата на информационните мрежи на вероятен противник и в резултат нарушаване на функционирането на неговата система за управление на войските“, както и „обезпечаване на киберсигурността на собствените информационни мрежи“.

През май 2014 г. беше съобщено за създаването в Русия на войски за информационни операции, предназначени за защита на руските военни системи за управление и свръзка. В техния състав ще влязат части и подразделения от военните окръзи и флота, окомплектовани с висококвалифицирани специалисти в областта на математиката, програмирането, криптографията, комуникациите, радиоелектронната борба.

В САЩ аналогичната структура се нарича „Кибернетично командване“ (USCYBERCOM). То е създадено през 2009 г. в състава на Стратегическото командване на въоръжените сили на САЩ за централизирано управление на всички операции в областта на киберсигурността. USCYBERCOM се ръководи от директора на Агенцията на национална сигурност, която отговаря за спецвръзките, защитата на информацията, радиоелектронното и радиотехническото разузнаване на комуникационните мрежи на вероятен противник, посочва Лента.ру.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase