Снимка: архив, Reuters

В Киев бе убит бившият депутат във Върховната рада от Партията на регионите Олег Калашников, съобщи пресслужбата на украинското министерство на вътрешните работи, цитирана от ТАСС.

"Причина за смъртта на Олег Калашников е огнестрелна рана. На местопроизшествието работи следствено-оперативна група от полицията. За мотиви и предварителни резултати на разследването ще бъде съобщено допълнително", се казва в съобщението.

Това е четвъртият съюзник на бившия президент Виктор Янукович, който умира при съмнителни обстоятелства през последните два месеца, отбеляза Франс прес.

Следствието ще работи по няколко версии, включително във връзка с политическата дейност на Калашников и участието му в организиране на демонстрации в подкрепа на Янукович и на контрапротести, станали известни с името "Антимайдан". Това посочи на страницата си във Facebook съветникът на вътрешния министър на Украйна Антон Герашченко.

Ще бъдат проучени и хипотези като убийство с цел грабеж, бизнес интереси или междуличностни отношения.

"Без съмнение покойният е знаел много за това кой и как е финансирал "Антимайдан". Той ще отнесе тази тайна със себе си в гроба", допълни Герашченко, цитиран от Ройтерс.

Убийството на Калашников е четвъртият смъртен случай за последните два месеца на политици от Партията на регионите на сваления от власт украински президент Виктор Янукович.

В средата на март Олександър Пеклушенко бе открит мъртъв с огнестрелна рана на шията, като според следствието става дума за самоубийство.

Малко преди това бившият депутат Станислав Мелник бе намерен мъртъв от съпругата си в банята на дома им недалеч от Киев. А в края на февруари Михайло Чечетов - друг бивш депутат с висок ранг партията на Янукович, се хвърли от 17-ия етаж на сграда в столицата.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase