Снимка: архив, Reuters

Донецката народна република (ДНР), провъзгласена от проруските сепаратисти в Източна Украйна, обяви, че е започнала да изтегля тежките си оръжия от разделителната линия. Това съобщи представителят на министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин, цитиран от ТАСС.

Силите на ДНР са започнали в 9 ч. московско време (8 ч. българско време) "пълномащабно изтегляне на тежките оръжия". Планирано е изтеглянето на 96 единици артилерийски оръдия "Д-30" от района на Дебалцево, Горловка, Донецк и Телманово.

Сепаратистите от Луганската народна република (ЛНР) съобщиха, че ще започнат да изтеглят реактивната артилерия от района на Дебалцево в 12 ч. московско време (11 ч. българско време), предаде ТАСС, като цитира техен представител.

Заместник-командващият Народната милиция на ЛНР Виталий Кисельов уточни, че ще бъдат изтеглени 10 реактивни системи за залпов огън "БМ-21" (с ракетни установки "Град"). Той допълни, че процесът ще продължи и утре сутринта.

Мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Украйна не може да потвърди изтеглянето на тежката артилерия в източната част на страната, предаде ТАСС, като се позова на нейния прессекретар Майкъл Бочуркив.

Представителят на ДНР Едуард Басурин обвини силите на Киев, че не са започнали да изтеглят тежките си оръжия от разделителната линия.

До момента няма коментар от украинска страна. Украински военни представители обаче заявиха по-рано тази седмица, че Киев няма да изтегли тежките си оръжия, докато няма пълно спазване на прекратяването на огъня, отбелязва Асошиейтед прес.

Говорителят на украинската армия подполковник Анатолий Стелмах обвини днес сепаратистите, че са подложили на обстрел град Попасна (Попасная) седем пъти и село Луханске (Луганское), предаде АП. Бунтовниците освен това се опитали да щурмуват украински военни позиции край южното село Широкине (Широкино), близо до Мариупол.

Остават безпокойствата, че сепаратистите искат да превземат стратегическия пристанищен град на Азовско море, за да създадат сухоземен коридор между Русия и анексирания от нея през март миналата година Кримски полуостров, отбелязва АП.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase