Снимка: Reuters

Президентът на Украйна Петро Порошенко бе посрещнат с възгласи на недоволство в Киев на церемония по повод първата годишнина от началото на проевропейското протестно движение на Майдана. Неговото кръвопролитно смазване през февруари доведе до свалянето на предишния украински режим, предадоха Франс прес и ТАСС.

"Позор! Защо никой не е наказан?", викаха десетки близки на жертвите на февруарските репресии по адрес на украинския президент, който положи венец на улица "Институтска", където са били убити повечето демонстранти.

В церемонията по полагане на венци участваха и премиерът Арсений Яценюк и председателят на парламента Олександър Турчинов. Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън, който е на посещение в Киев, присъстваше на събитието, но в крайна сметка реши да не слиза от колата си.

"Този пост го заемате благодарение на кръвта на децата ни", викаха протестиращи на украинския държавен глава.

"Порошенко, къде са убийците на децата ни?", пишеше на един транспарант. „Порошенко, кои за теб са героите на Украйна?“, гласеше текстът на друг транспарант.

Активисти викаха: „Позор“ и „Награждавате нашите герои посмъртно“. На Порошенко беше припомнено, че на представителите на Евромайдана, пострадали при безредиците през февруари, не е даден специален статут, необходим за получаване на социална и медицинска помощ. След неуспешен опит да успокои тълпата Порошенко си тръгна.

По-късно прессекретарят на украинския президент Святослав Цеголко съобщи, че Порошенко е подписал указ, съгласно който на всички герои от т. нар. Небесна сотня се присвоява званието „Герой на Украйна“, пише Lenta.ru.

На 21 ноември 2013 г. тогавашният проруски режим на Украйна отказа да подпише споразумение за асоцииране с ЕС в полза на засилено сътрудничество с Русия. Това предизвика няколко седмици проевропейски демонстрации и раждането на протестното движение на Майдана - централния площад на Киев.

През февруари на Майдана се стигна до кървави сблъсъци, довели до около 100 жертви при все още неизяснени обстоятелства.

След убийствата на Майдана тогавашният президент Виктор Янукович избяга в Русия и бе свален от власт. На 25 май на негово място бе избран прозападният милиардер Петро Порошенко, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase