Владимир Путин. Снимка БТА

Русия трябва да направи всичко по силите си, за да спре екстремизма и да се пази от "цветни революции", предупреди днес президентът Владимир Путин, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

"В съвременния свят думата "екстремизъм" е използвана като геополитически инструмент и за ново прокарване на сфери на влияние. Виждаме до какви трагични последици доведе вълната от така наречени цветни революции", каза Путин на заседание на Съвета за сигурност на Руската федерация в намек за бунтове в бивши съветски републики. Руският президент подчерта, че "за нас това е урок и предупреждение".

"Трябва да направим всичко необходимо, за да не случи никога нещо подобно в Русия", призова той на срещата на консултативния орган.

Руският президент увери, че противодействането на екстремизма в страната му не може да се определи по никакъв
начин като борба с инакомислието. Необходимо е да бъде правено разграничение между тези две понятия, призова той.

Путин подчерта, че Русия е "свободна, демократична страна и нейните граждани могат да имат свое мнение, да го изказват и да бъдат в опозиция".

Руският президент осъди атентата в синагога в Ерусалим, при който двама палестинци убиха петима израелци, преди да бъдат застреляни от полицията.

На заседанието Съветът за сигурност на Руската федерация одобри проект на Стратегия за противодействане на екстремизма, съобщи секретарят на консултативния орган Николай Патрушев, цитиран от ТАСС.

Предстои документът да бъде утвърден от президента. Предвидено е правителството да подготви до юни догодина план за изпълнение на стратегията на практика.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase