Снимка БТА

Руският президент Владимир Путин изрази увереност, че Украйна има бъдеще само при федерализация, предаде ТАСС, цитирайки интервю на държавния глава за германската телевизия А Ер Де. 

"Украйна е сложна страна не само по етнически състав, по и по процеса на създаването й в сегашния й вид", отбеляза той.

Путин предложи на западните държави да работят заедно за постигането на единно политическо пространство в Източна Украйна. Можем да се движим в тази посока, но само заедно, отбеляза руският президент.

Той призна, че по въпросите за осигуряване на сигурността подходите на лидерите на Русия и Германия "далеч не винаги съвпадат". Ясно е обаче, че Москва и Берлин искат ситуацията да бъде регулирана (...) ще се стремим споразумението от Минск да бъде изпълнявано, каза Путин. През последните 10-15 години бе поставена добра основа за развитието на отношенията между Русия и Германия и ще бъде жалко тя да бъде загубена, отбеляза президентът.

Договореностите от Минск не се изпълняват напълно, според него. Има определени проблеми , свързани с това, че и двете страни в конфликта не оставят част от населените места, договорени в Минск. Путин се зарече, че Русия няма да позволи на украинските власти да унищожат всички свои политически опоненти.

Според руския държавен глава разширяването на НАТО и приближаването му към границите на Русия съществено е изменило геополитическото пространство, расте и броят на базите. 

"Нима руски бази са разпръснати из целия свят? Не, базите на НАТО, американските бази са разпръснати по целия свят, включително и близо до нашите граници", каза той.

Путин заяви, че преди няколко години Русия е взела решение да възобнови далечните полети на стратегическата авиация, тъй като не е забелязвала "насрещни стъпки" от САЩ и НАТО.

Президентът на Русия определи като неадекватна реакцията на Запада на присъединяването на Крим, тъй като Москва е действала според прецедента с Косово. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase