Снимка: архив, Reuters

Четвърти поред хуманитарен конвой от Русия е готов да навлезе на украинска територия, за да окаже помощ на жителите на Донецка и Луганска област, предаде БНР.

Русия се обърна с искане към ООН да повлияе на властите в Киев да съдействат при доставката на поредната хуманитарна пратка за Югоизточна Украйна. От своя страна руското външно министерство прикани представителите на ОССЕ и украинските митничари лично да се запознаят със съдържанието на камионите.

Още по темата

Тази нощ автоколоната благополучно пристигна в Ростовска област от Москва. Стоте автомобила са натоварени с около 1000 тона храни, медикаменти и строителни материали.

При предишните конвои от Русия Киев многократно изразяваше безпокойство, че те пресичат границата без разрешение и без митническа проверка от украинска страна. Президентът Петро Порошенко дори изрази съмнение, че пратките са чисто хуманитарни. Русия отхвърли тези обвинения и посочи, че Украйна преднамерено се опитва да провали усилията за подпомагане на населението в бедстващите райони, където до неотдавна се водеха бойни действия.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase