Снимка: Reuters

След изборите на 26 октомври в Украйна започнаха преговори за нова парламентарна коалиция. Ще я формира властови тандем: президентският "Блок на Петро Порошенко" и партията на премиера Арсений Яценюк "Народен фронт", пише руският "Комерсант".

В парламента влизат още „Самопомощ“ на кмета на Лвов Андрий Садовий, "Опозиционният блок", включващ мнозина бивши членове на Партията на регионите, "Радикалната партия на Олег Ляшко" и „Отечество“ на експремиера Юлия Тимошенко. По предварителни данни комунистите няма да получат места във Върховната рада - за пръв път от 1991 г. насам, посочва вестникът.

Според киевския политолог Дмитро Джангиров президентският блок ще получи 125-130 места в парламента с 450 депутати, "Народен фронт" - към 80, "Опозиционен блок" - 40, "Самопомощ" - 30, а "Отечество" и радикалите на Ляшко - по около 20. Освен това в Радата ще влязат мажоритарни кандидати от по-малки партии. Една трета от състава й ще остане извън парламентарните групи, смята експертът.

Още по темата

По данни на вестника за председателския пост в Радата претендира Юрий Луценко, официалният лидер на президенския блок, посочва Би Би Си. Сред първите си решения членовете й планират да се откажат от депутатския имунитет, е съобщил новоизбраният народен представител Вадим Рабинович от "Опозиционния блок".

За разлика от други региони тази политическа сила е на водещи позиции в контролираните от Киев зони в Източна Украйна. Появата на "Опозиционния блок" в парламента според украински експерти сочи, че гражданите са недоволни от властта и желаят да спре конфликтът в източните региони. Андрий Ермолаев - украински аналитик, уточнява, че в очите на хората президентът не е изпълнил обещанието си за скорошно пълно спиране на стрелбата в Донбас.

Представители на ОССЕ, ПАСЕ, Парламентарната асамблея на НАТО и Европарламента изтъкнаха в общо изявление "безпристрастната и ефективна работа на украинската ЦИК, конкурентните дискусии, дали на избирателите възможност за реален избор, и общото спазване на основните свободи". Москва също призна изборите, но даде не твърде висока оценка за качеството им, отбелязва изданието и цитира руския заместник-външен министър Григорий Карасин, говорил за "доста твърда и мръсна кампания" в Украйна.

Държавната дума не бе тъй дипломатична, добавя "Комерсант". Председателят на външнополитическата комисия Алексей Пушков например изтъкна, че Майданът е довел "не до преустройство на страната, а до банална нова подялба на властта" в Украйна, минала към "друга олигархическа конфигурация". При това според него в Радата е доста нараснал делът на "агресивно антируските сили".

"РБК дейли" обаче подчертава, че Русия призна изборния резултат и нещо повече - готова е за диалог с новата Рада.

Всекидневникът помества извадки от вчерашно изявление на руския външен министър Сергей Лавров пред телевизия "ЛайфНюз". За Русия според министъра "е много важно в Украйна най-сетне да се появи власт, която се занимава не с вътрешни борби, а с реалните проблеми пред страната. Убеден съм, че ще има с кого да говорим и във Върховната рада, и в правителството, защото водеща сила във Върховната рада ще стане "Блокът на Петро Порошенко", добавя Лавров.

"Досега руските власти заемаха позиция, според която действащата власт в Украйна е нелегитимна", напомня вестникът.

Резултатите от вота в Украйна са объркали според Лавров плановете на местните ултранационалистически групировки, пише "Комсомолская правда".

По думите му "европейската подкрепа за резултатите от февруарския преврат в Киев", извършен с участието на националисти, е станала повод Русия "много да се тревожи", че радикалите в Украйна ще съберат "повече гласове, отколкото получиха". Обаче "мъдростта на украинския народ" му е помогнала "да прозре същинските замисли на Ляшко и компания", които получават по данни от тази сутрин 7,46 на сто от гласовете.

Лавров обаче заяви, че е разговарял дори с "онези, които дойдоха на власт с преврат", и съобщи, че планира среща с бъдещия външен министър на Украйна след неговото назначаване.

Изборните резултати предложиха изненади почти за всички политически лидери. Наложи им се спешно да сменят разпределените вече роли: смятаните за победители се усетиха победени, а онези, които мечтаеха поне да минат бариерата, уверено влязоха в парламента, пише "Независимая газета".

Петро Порошенко отбеляза пред журналисти, че в Радата на независима Украйна за пръв път няма да има комунисти и никакви други леви сили. Само заради това си струваше да проведем предсрочни избори, пошегува се той. Според експерти обаче на президента не му е до шеги, твърди изданието.

Между Порошенко и премиера Яценюк "отдавна е притичала черна котка", пояснява негов източник. Държавният глава демонстрирал, че има нагласа да решава всички проблеми чрез преговори, включително с Русия, и да заема гъвкава позиция. Яценюк обаче следвал американската линия, която не предвиждала особено гъвкав подход.

"Седмица преди изборите се очертаваше "Блокът на Порошенко" да даде тон за формиране на коалиция, която да представи новото правителство. Там нямаше място за Яценюк. Сега обаче Яценюк и Порошенко са принудени да разговарят фактически на равни начала. Това ликвидира всички предишни комбинации", разсъждава източникът на "Независимая газета".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase