Снимка БТА

Самолетът "Фалкон", при катастрофата с който преди 3 дни загина шефът на френския енергиен концерн "Тотал", е бил вече във въздуха в момента на сблъсъка със снегорин на московското летище Внуково и скоростта му е била почти 250 км/ч.

Това каза на пресконференция в руската столица днес ръководителят на комисията по разследване на авиационни произшествия Алексей Морозов, цитиран от ТАСС. Самолетът с Кристоф дьо Маржори на борда току-що се е бил  отлепил от пистата. До момента не са констатирани откази в работата на системите на фалкона, посочи Морозов. Според него екипажът е забелязал снегопочистващата машина непосредствено преди вдигането във въздуха. Самият сблъсък е станал на мястото на пресичането на две писти.

Още по темата

Катастрофата стана през нощта срещу 21 октомври на летище Внуково-3. В резултат на сблъсъка със снегорина френският самолет с Маржори на борда пламна и рухна върху пистата.

Загинаха тримата членове на екипажа и шефът на "Тотал". Руските авиационни власти не смятат засега да публикуват записи от разговорите на пилотите на фалкона с диспечера, заяви на пресконференцията първият заместник-председател на Междудържавния авиационен комитет Сергей Зайко.

В рамките на разследването вече са арестувани шофьорът на снегорина Владимир Мартиненко и още четирима души. Заради катастрофата генералният директор на летището Андрей Дяков и заместникът му Сергей Солнцев подадоха оставки, които са приети. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase