Петро Порошенко. Снимка: архив, Reuters

Украинският президент Петро Порошенко подписа указ за разпускане на Върховната рада и за организиране на предсрочни парламентарни избори на 26 октомври на фона на продължаващото проруско въстание в източните райони, съобщиха световните агенции.

Държавният глава изтъква в съобщение, качено в сайта му, че решението му е напълно в съответствие с украинската конституция, припомняйки, че управляващата коалиция се разпадна преди месец и че няма никакви условия да бъде съставена нова, съобщава Асошиейтед прес.

Още по темата

Много от членовете в парламента са съюзници на сепаратистите, те бяха опората на сваления проруски президент Виктор Янукович и автори на повечето от диктаторските закони, приети през неговото управление, отбелязва Порошенко в изявлението си.

Той нарича свикването на предсрочни избори "единственото правилно и отговорно решение", което се подкрепя от близо 80 на сто от гражданите. По думите му предсрочните избори са основна част от мирния план, чийто ключов елемент е политическият диалог с източните райони. Порошенко посочва, че депутатите, които ще бъдат избрани от Източна Украйна, ще получат правото да представляват Донбас в контактите с централните власти.

През последния месец украинските правителствени сили отбелязаха значителни победи срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна, като поеха контрола над няколко големи града, държави от бунтовниците. Това обаче стана с цената на много жертви - над 2000 цивилни и най-малко 700 военнослужещи, припомня АП.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase