Снимка: Reuters

От Обществената палата на Русия съобщиха, че получават жалби за ръст на цените на храните - на първо място на месото, млечните продукти и рибата, които са свързани със забраната за внос на тези стоки от САЩ, ЕС и други страни.

Обадили се на горещата линия граждани казват, че цените растат главно във веригите магазини, посочва Би Би Си.

Още по темата

Общо са получени над 100 сигнала, се казва в прессъобщение на Обществената палата. Гражданите се оплакват като цяло от съществено повишение на цените на пилешкото и другите видове месо (30% от съобщенията). Увеличението на цените по техни данни е с 30-100 рубли /в различните магазини/.

От поскъпване на млечните продукти са се оплакали 25% от гражданите, 15% от гражданите съобщават за скок на цените на ябълките, лимоните, прасковите, нектарините (от 60 до 100 рубли), на доматите (с 20 рубли), пише ИТАР-ТАСС.

Повечето от съобщенията са от Москва и Московска област, но има и от Санкт Петербург и 16 области и окръга на Русия, включително Удмуртия и Ханти-Мансийския автономен окръг.

В понеделник Федералната антимонополна служба заяви намерение да изпрати писма на големите производители на храни в Русия с предупреждение към чиновниците да не повишават цените.

От службата заявиха също така готовност да следят цените на едро на 11 социално значими храни: говеждо, пилешко, свинско, мляко, масло, замразена риба, картофи, зеле, лук, моркови и ябълки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase