Снимка: архив, Reuters

Руската служба за защита на потребителите (Роспотребнадзор) обяви днес, че от утре, 29 юли, забранява вноса на зеленчукови, плодови и рибни консерви от Украйна, се посочва в съобщение на службата, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Службата е установила нееднократни нарушения на изискванията на руското законодателство в областта на защитата на правата на потребителите в продукцията на няколко украински компании.

Консервите на тези производители са били маркирани невярно, а процентното съдържание на мазнини, белтъци, въглеводороди и витамин С не съответстват на написаното на етикета.

Русия вече обяви в петък, че ограничава вноса на украински млечни продукти с аргумента, че те съдържали следи от антибиотици и бактерии. Руските власти забраниха от началото на юли и вноса на растителни продукти от Украйна в ръчния багаж, основния багаж и колетите за Русия, както и на украински картофи заради нашествието на вредни инсекти, припомня Франс прес.

Москва гледа с лошо око на факта, че Украйна подписа споразумение за свободна търговия с ЕС и предупреди, че Русия ще вземе "защитни мерки", ако се установи, че споразумението вреди на икономиката й.

Спрямо Молдова Русия приложи същата реторика, ограничавайки вноса на месо, плодове и вина от бившата съветска република, след като тя подписа споразумение с ЕС.

Често срещу Москва се отправят обвинения, че използва търговията, най-вече със санитарни мотиви, като механизъм за оказване на дипломатически натиск върху съседките си, отбелязва АФП.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase