Снимка: архив, Reuters

Най-малко 1129 души са загинали в конфликта в Украйна и 3442 са ранени от средата на април досега, се казва в доклад на ООН.

Докладът беше представен в Женева от върховния комисар за правата на човека на ООН Нави Пилай. Той е изготвен от мониторинговата мисия на ООН за Украйна, съобщиха Франс прес и Ройтерс.

Това е четвъртият подобен доклад за кризата в Украйна. В него се посочва, че причината за смъртта на повечето от хората в Украйна са били интензивните артилерийски обстрели на населени пунктове, посочва ИТАР-ТАСС.

В доклада се предупреждава, че конфликтът в Източна Украйна оказва негативно влияние върху икономиката на цялата страна. Той води до увеличаване на броя на вътрешно разселените лица, увеличава антируските настроения и задълбочава икономическите проблеми, допълва агенцията.

"Съобщенията за интензифициране на сраженията в Донецка и Луганска области са изключително обезпокояващи, а двете страни в конфликта използват в обитаеми зони тежки оръжия като например артилерия, танкове, снаряди и ракети", подчерта Пилай, цитирана от Франс прес.

При представянето на документа Нави Пилай заяви, че свалянето на малайзийския самолет от ракета в зона, контролирана от проруските сепаратисти в Източна Украйна, може да бъде оприличено на военно престъпление, предаде Франс прес.

"Това нарушаване на международното право предвид обстоятелствата може да бъде оприличено на военно престъпление", заяви Нави Пилай.

"Всичко ще бъде направено, за да може отговорните за тази драма, които и да са те, да бъдат изправени пред правосъдието", подчерта тя.

"Наложително е да се извърши бързо, щателно, ефикасно и независимо разследване на случилото се", добави Нави Пилай.

Междувременно най-малко 8 цивилни са били убити при сблъсъци и обстрел в Луганск и Донецк през нощта, предаде Асошиейтед прес.

Властите в Луганск обявиха, че в града, който е под контрола на проруски сепаратисти, са били убити петима души, а 15 са били ранени. В Донецк в резултат на сблъсъци с правителствените сили през нощта има три жертви.

В територията между двата града се водят засилени престрелки заради опитите на правителствените войски да установят контрол над района, в който преди 10 дни се разби самолетът на малайзийските авиолинии с 298 души на борда. Бунтовниците обвиняват правителствените части в насочване на артилерийски огън срещу жилищни райони, а властите в Киев твърдят, че бунтовниците установяват стрелковите си позиции в жилищни блокове.

В Луганск много жилищни сгради са разрушени в резултат на попадения на снаряди, твърди ИТАР-ТАСС. Над 30 000 абонати във всички райони на града нямат ток заради повреди в електроснабдителната мрежа. Над 8000 домакинства са без вода, над 4000 - без газ, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase