Премиерът на Молдова Юрие Лянка. Снимка: Ройтерс

Фермери от северната част на Молдова протестираха вчера заради блокирания износ към Русия и призоваха страната да се откаже от асоциирането си с Европейския съюз, предаде РИА Новости.

Фермерите затвориха в продължение на половин час участък от път, водещ към граничен пункт на молдовско-украинската граница.

По този начин те изразиха несъгласието си с плановете на Кишинев за асоцииране с ЕС и поискаха от властите да анулират съответните споразумения, които бяха ратифицирани от парламента на републиката в началото на юли.

Фермерите също така настояват правителството на Молдова да започне преговори с Москва за възобновяване на износа на земеделска продукция към Русия. В средата на юли руският контролен орган Роспотребнадзор ограничи вноса на пресни плодове от Молдова. По-късно беше въведена забрана и по отношение на консервираните плодове от Молдова.

"Днешната акция има предупредителен характер. Беше блокиран само участък от пътя, но ако нашите искания не бъдат изпълнени, ще започнат дългосрочни протестни действия", предупреди участничката в акцията Наталия Янчук.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase