Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Масата бе отрупана с храна и вино, започваха наздравиците, а младоженците гледаха малко тревожно.

Въпреки че всички бяха помолени да не говорят за политика, събирането на роднини от Украйна и Русия ден след като Киев обвини Москва, че въоръжава бунтовниците, за да свалят въздушен лайнер, това нямаше да е лесно.

Бащата на младоженеца, родом от Русия, вдигна чаша: "Нашата страна преживява сега трудни времена. Опитват се да ни разделят. Но ние сме руснаци, беларуси. . ., ние сме един народ!" "Слава на Украйна!", отвърна шумно украинската баба на булката, разказва на Ройтерс гост на сватбата.

Останалите присъстващи на брачното празненство изсъскаха "Шът!", отчаяно опитвайки се да предотвратят някакви лоши чувства – трудна задача за което и да е събитие, в което участват представители на два народа, някога обединени в рамките на СССР, но днес по-разделени от всякога, пише Елизабет Пайпър от Ройтерс.

Дори най-спокойните украинци, известни с изстраданата си толерантност, плод на история им, пълна с окупации и конфликти, са се настроили - ако не срещу всичките си съседи в Русия, то поне срещу един: руския президент Владимир Путин.

"Путин трябва да разбере, че вече стига. Това не е конфликт между Русия и Украйна. Това е международен конфликт", заяви на пресконференция обичайно сдържаният украински премиер Арсений Яценюк. "Русия е от тъмната страна, на страната на дявола".

Много руснаци изпитват същите чувства.

След уличните протести в Киев, които доведоха до свалянето на проруския президент през февруари, Русия заклейми новите украински управляващи като фашисти. Сега тя твърди, че Киев се управлява от проамерикански лидери, решили да поставят Русия на колене.

В смесените бракове между украинци и руснаци настъпи напрежение, в семействата - разделение, а една двойка, която предстоеше да сключи брак, отмени церемонията след спор дали Путин е прав или не, съобщиха техни познати.

Разделени

Киев заявява, че има "убедителни доказателства", че Русия е доставила на бунтовниците БУК-М1, известна още като насочвана от радар ракетна установка СА-11 и е осигурила екипа, който свали малайзийския самолет в четвъртък, убивайки всичките 298 души на борда.

Русия отрича да въоръжава въстаниците, а нейното Министерство на отбраната предизвика Вашингтон да предостави някакво доказателство, че по въздушния лайнер е изстреляна ракета. Според министерството близо до самолета са летели украински бойни самолети.

Независимо дали ще се докаже едното или другото, щетите върху отношенията между двете страни, които президентът Путин нарече "братски", вече са нанесени. Разбити бяха всякакви мечти да се задържи това, което остава от Украйна, смятана от много руснаци за люлка на тяхната цивилизация, в руската сфера на влияние.

Анексирането на украинския полуостров Крим от Путин и обвиненията, че подклажда бунта в източните региони на страната, вече изостриха желанието на мнозина украинци да се интегрират по-тясно със Запада.

Когато в четвъртък от небето започнаха да падат тела и отломки и полята се превърнаха в зловещо гробище, дори някои от съмняващите се започнаха да виждат предимствата на това да се ориентират повече към Европа.

"Той не иска да отидем в Европа", заяви Тетяна, отказваща да използва фамилията си или името на Путин. "Е, ние ще отидем там".

Това са чувства, споделяни от мнозина в Украйна, макар и не в източната й част, въпреки че дори там е намаляла подкрепата за проруските бунтовници, искащи да създадат независима република Донбас.

"Очевидно е, че това са руски оръжия. Не мога да обвинявам народа, но е очевидно, че един глупак, една глупава ръка, е убила почти 300 души", заяви Олексий Ярошевич, консултант по околната среда, имайки предвид Путин.

Пред холандското посолство в Киев, където украинци оставяха цветя в памет на загиналите, сред които има и 80 деца, Ярошевич заяви, че се срамува, че това се е случило в Украйна.

"Може би тази ужасяваща история ще помогне на народите на Европа да се съсредоточат и да разберат, че трябва заедно да направим нещо срещу Русия", каза той.

Това не планът на Путин

Украинският външен министър Павло Климкин е на същото мнение, заявявайки, че Киев може да разчита на солидарността на Европа, но на почти нищо повече. "Понякога казвам, че в Европа ни гледаха като че ли през прозорец", каза той пред украинската телевизия Интер. "И сега терористите хвърлиха камъка". Те може и да са изострили у някои усещането какво е да си украинец.

Независимо дали е подхранвано от привързаност към миналото или от стремеж към различно бъдеще, насилието от последните няколко месеца кара много хора да се замислят какво отличава украинците не само от Русия, но и от останалата част от Европа.

От падането на Съветския съюз насам преди 20 години Украйна се бори да създаде собствена идентичност, улеснявайки по-големите сили да задълбочават разделението сред население, разкъсано между украинскоговорящия Запад и рускоговорящия Югоизток.

Първият и вторият президент на страната след независимостта се гордееха, че са запазили единството на Украйна, признавайки, че е имало натиск над тази страна, която има 1000-годишна история като държава, но която в продължение на столетия е била разкъсвана от от съседите си.

В град Черкаси в Централна Украйна местни активисти решиха да предложат на децата и на някои възрастни традиционни украински стенописи, които да се съревновават с обичайното глобално меню от Спайдърмен и Супермен.

На тях почетно място е отделено на казаците, с техния традиционен кичур коса, оставен върху обръснатата им глава, с шалварите и селските си ризи. До тях са стилизирани жени с венец от панделки и цветя в косите.

Има пейки, боядисани в жълто и синьо, цветовете на украинското знаме. Дори една къща е разделена чрез два цвята. Но остава да бъде изминат дълъг път.

На втория ден на нашата сватба в украинския град Одеса, известен със смесеното си население - руснаци и украинци, араби и арменци, грузинци и българи, евреи и татари - разговорът се връща към политиката.

"Добре де, няма нито един руски войник тук, а те все още обвиняват Путин", казва майката на младоженеца.

Това не е версията за събитията, която приемат украинското правителство и западните му съюзници, но останалите гости не реагират, за доброто на младоженците.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase