Снимка: архив, Reuters

При атака на бунтовниците с ракетна система "Град" срещу украински КПП по границата с Русия тази сутрин вероятно са загинали около 30 украински войници и граничари, предаде Ройтерс. Броят на жертвите може да се окаже още по-голям, съобщи служител от вътрешното министерство в Киев.

Ако тези данни се потвърдят, това ще се окаже най-смъртоносната атака на сепаратистите срещу правителствените сили след края на едностранното примирие на 30 юни. Атаката е била предприета около 5 ч. тази сутрин срещу ГКПП Зеленополе в Луганска област.

Съобщавайки тъжната вест, Зарян Шкиряк, говорител на вътрешния министър Арсен Аваков, каза в Киев, че отговорът на правителствените сили на този "кървав терористичен акт" няма да закъснее.

Още по темата
Интерфакс пък предаде за атака на сепаратистите с ракети "Град" по украински ГКПП с Русия в Луганска област, при която са загинали четирима украински военни. Сред жертвите е и заместник-началникът на източното регионално отделение на украинската гранична служба Игор Момот. Не е ясно обаче дали става въпрос за същия инцидент, посочен по-горе.

При друг трагичен инцидент снощи автобус, превозващ миньори от работа, попадна под артилерийски обстрел в Луганска област, при което загинаха 4 души, а 16 са ранени, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки шефа на Донбаската горивно-енергийна компания (ДТЕК).

В автобуса попаднал минометен снаряд. Ръководството на компанията изрази съболезнования на близките на жертвите и реши да прекрати работата на 4 мини в Луганска област "до момента, докато нямаме увереност, че хората са в безопасност".

В тези мини работят 4500 души, а ДТЕК - една от най-големите енергийни компании в Украйна, е част от финансово-промишлената група на олигарха Ринат Ахметов.

Интерфакс съобщи, че днес около обед в Луганск е започнала минометна стрелба. Над някои здания в града се извили стълбове от дим. Предполага се, че украинските правителствени сили обстрелват позиции на батальона на проруските опълченци "Заря".

Самите опълченци са отцепили района на обстрела и призовават цивилните лица да излязат от района и да ограничат въобще придвижването си из града. Част от хората са се укрили в съседни сгради в района на луганската автогара. На мястото на обстрела действат екипи на Бърза помощ, но засега няма данни за пострадали.

Франс прес пък съобщава за ожесточени престрелки с тежка артилерия през нощта в района на международното летище на Донецк, което е затворено след кървавите сражения там през май.

Според Ройтерс бунтовници, въоръжени с тежки картечници, са заели позиции около летището, което е разположено в индустриалната зона на града и е под контрола на правителствените сили.

Украинските сили започнаха мощна атака срещу сепаратистите, групирали се западно от града, и са се разположили и от южната му страна, затягайки своята блокада около Донецк. Президентът Петро Порошенко изключи нанасянето на въздушни удари по града заради огромното му цивилно население. Но украински военни източници, цитирани от Ройтерс, твърдят, че те имат изненадващ план за борба с бунтовниците, който ще ги накара да се оттеглят от бастионите си.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase